Ambasador Srbije za Crnu Goru se ne povlači sa funkcije 1Foto: Sajt ambasade Srbije u Crnoj Gori

Što se mene i Republike Srbije tiče, ja sam i dalje ambasador u Crnoj Gori, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ambasador Vladimir Božović, koji je odlukom Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore 28. novembra 2020. proglašen nepoželjnom osobom u toj državi.

Istovremeno, to ministarstvo saopštilo je za RSE da su pomenutom odlukom prestale diplomatske funkcije Božovića u Crnoj Gori.

Vladimir Božović rekao je da od povratka iz Podgorice funkciju ambasadora Srbije u Crnoj Gori obavlja iz Beograda i da nema šta da doda svojim ranijim izjavama o tom slučaju.

Ministarstvo spoljnih poslova je na pitanje RSE da li bi prihvatilo Vladimira Božovića ukoliko ga Srbija ponovo predloži za ambasadora u toj državi, saopštilo da Vlada Srbije ima mogućnost da ponovo zatraži agreman za Božovića.

„Ukoliko to bude slučaj, Vlada Crne Gore će primiti k znanju predlog prijateljske države. Ali će konačnu reč, u smislu davanja agremana, imati predsednik Crne Gore u čijoj je to ustavnoj nadležnosti“, navodi se u pisanom odgovoru Ministarstva.

Ministarstvo je navelo da se, imajući u vidu da se odluka o proglašavanju ambasadora Božovića personom non grata desila pre stupanja na dužnost sadašnje Vlade Crne Gore i obavezu Ministarstva da postupa u skladu sa konvencijama, zakonima i diplomatskoj praksi, taj proces može okarakterisati kao završen.

Kako su dodali, Vlada ne može da povuče odluku o proglašenju Božovića personom non grata, a da ne prekrši konvencije koje su jedna vrsta zakona.

„Važno je napomenuti da gospodin Božović može kao državljanin Srbije u bilo kom trenutku posetiti Crnu Goru, dok su proglašenjem za ‘personu non grata’ njegove diplomatske funkcije, shodno Bečkoj konvenciji, u Crnoj Gori prestale“, navelo je Ministarstvo.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Ambasador Srbije za Crnu Goru se ne povlači sa funkcije”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.