Ambasador Srbije za Crnu Goru se ne povlači sa funkcije 1Foto: Sajt ambasade Srbije u Crnoj Gori

Što se mene i Republike Srbije tiče, ja sam i dalje ambasador u Crnoj Gori, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ambasador Vladimir Božović, koji je odlukom Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore 28. novembra 2020. proglašen nepoželjnom osobom u toj državi.

Istovremeno, to ministarstvo saopštilo je za RSE da su pomenutom odlukom prestale diplomatske funkcije Božovića u Crnoj Gori.

Vladimir Božović rekao je da od povratka iz Podgorice funkciju ambasadora Srbije u Crnoj Gori obavlja iz Beograda i da nema šta da doda svojim ranijim izjavama o tom slučaju.

Ministarstvo spoljnih poslova je na pitanje RSE da li bi prihvatilo Vladimira Božovića ukoliko ga Srbija ponovo predloži za ambasadora u toj državi, saopštilo da Vlada Srbije ima mogućnost da ponovo zatraži agreman za Božovića.

„Ukoliko to bude slučaj, Vlada Crne Gore će primiti k znanju predlog prijateljske države. Ali će konačnu reč, u smislu davanja agremana, imati predsednik Crne Gore u čijoj je to ustavnoj nadležnosti“, navodi se u pisanom odgovoru Ministarstva.

Ministarstvo je navelo da se, imajući u vidu da se odluka o proglašavanju ambasadora Božovića personom non grata desila pre stupanja na dužnost sadašnje Vlade Crne Gore i obavezu Ministarstva da postupa u skladu sa konvencijama, zakonima i diplomatskoj praksi, taj proces može okarakterisati kao završen.

Kako su dodali, Vlada ne može da povuče odluku o proglašenju Božovića personom non grata, a da ne prekrši konvencije koje su jedna vrsta zakona.

„Važno je napomenuti da gospodin Božović može kao državljanin Srbije u bilo kom trenutku posetiti Crnu Goru, dok su proglašenjem za ‘personu non grata’ njegove diplomatske funkcije, shodno Bečkoj konvenciji, u Crnoj Gori prestale“, navelo je Ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari