Američka ambasada neće davati vize zvaničnicima koji su predmet velikih slučajeva korupcije 1Foto: Pixabay / gagnonm1993

Ambasada Sjedinjenih američkih država na Kosovu saopštila je danas da neće izdavati vize za zvaničnike koji su uključeni u velike slučajeve korupcije na Kosovu, jer građani Kosova zaslužuju bolji sistem pravde koji će se primenjivati za one koji su odgovorni za korupcionaška dela.

U izjavi Ambasade se ističe da je praksa konzularnih zvaničnika da razmotre činjenice za svaki zahtev za izdavanje vize, uključujući i negativne informacije u vezi sa podnosiocem zahteva.

„Njihova je obaveza i da utvrde pogodnost za dobijanje viza na osnovu zakona SAD. Prema potrebi mi stalno procenjujemo optužnice i dokaze za korupciju i organizovani kriminal tokom odlučivanja o vizama, kako bismo ograničili one koji će doprineti korupciji dobijanjem viza za putovanje u SAD“, kaže se u izjavi.

Takođe se ističe da će ambasada nastaviti da javno izražava negodovanje prema svim odgovornim, uključujući i zvaničnike Kosova, koji su uključeni u slučajeve „Pronto“, italijanske vize, bekstvo iz zatvora u Dubravi, u predmet „zemlja“ i Apex, kao i u druge slične slučajeve.

U predmete koji se spominju uključeni su visoki zvaničnici, ili bivši zvaničnici Demokratske partije Kosova i ovo je prvi put da su oni došli pod udar mera Ambasade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari