Američka privredna komora: Unapređenje pravosuđa prioritet investitorima u Srbiji 1Ilustracija Foto: FreeImages / Jason Morrison

Predsednica Američke privredne komore (AmCham) Jelena Pavlović rekla je danas da su investitorima u Srbiji efikasniji rad pravosuđa i vladavina prava na prvom mestu prioriteta za unapređenje poslovnog okruženja.

Ona je na sastanku s ministarkom pravde Srbije Nelom Kuburović rekla da je to pokazalo godišnje istraživanje o poverenju i zadovoljstvu investitora koju AmCham sprovodi šest godina.

„Značaj efikasnosti pravosuđa i vladavine prava raste iz godine u godinu, a prema poslednjem istraživanju, za 74 odsto ispitanika to je prioritet“, rekla je Pavlović.

Dodala je da 82 odsto ispitanika najveće prepreke vidi u dužini sudskih procesa i u nedostatku znanja i specijalizacije sudija, posebno u komplikovanim privrednim i finansijskim sporovima.

„Prepoznali smo probleme naših članova i uz partnerstvo Ministarstva pravde sprovodimo konstruktivni dijalog privrede i pravosuđa koji predviđa seriju tematskih okruglih stolova sa predstavnicima pravosudnih funkcija na svim nivoima, u različitim oblastima: stečaja, izvršenja, poreskih postupaka, parničnom postupku, nelegalne trgovine, zaštite prava intelektualne svojine i imovinsko-pravnih odnosa“, rekla je Pavlović.

Ministarka Kuburović je rekla da zna za rezulate istraživanja i percepciju investitora o pravosuđu, ali da bi i sudije trebalo pozvati na prezentacije takvih istraživanja da bi čuli da to nije pritisak izvršne vlasti već su to zahtevi privrede.

Ona je istakla da sa Amaričkom privrednom komorom sarađuje od 2015. kada je donet Zakon o izvršenju i obezbeđenju i obećala da će pokušati da realizuje zahteve privrednika.

„Ako poredimo sadašnje stanje sa onim od pre nekoliko godina, u pravosuđu ima napretka“, rekla je ministarka i dodala da više nema na hiljade predmeta u sporovima koji su ranije trajali i po 20 godina ili su slučajevi zastarevali.

Ministarstvo pravde se prema njenim rečima „trudi da sudijama obezbedi infrastrukturu i alate za rad“.

Kuburović je rekla da se uvodi elekstronsko sudstvo, koje je već u primeni u Upravnom sudu, što će omogućiti da stranka ne dolazi u sud, izuzev na ročišta, već da elekronskim putem dobije obaveštenja.

„Očekujem izmene Ustava da bi se ujednačila sudska praksa tako što bi se u taj najviši zakonodavni akt uvela klazula koja obavezuje sudije da u istim situacijama jednako postupaju“, rekla je Kuburović.

Pre donošenja svakog zakona, kako je rekla, sudije odlaze na obuku, što je jedan od zahteva investitora.

Ministarka je najavila uvođenje dvostepenog Upravnog suda koji je najopterećeniji i morao je da zaposli dodatni broj ljudi.

„Vlada Srbije je odlučna da se obračuna sa kriminalnom i korupcijom“, istakla je Kuburović i navela da su donete 444 presude za različite prevare i korupciju, a da je zahvaljujući udarnim timova privedeno 88 osumnjičenih i već donete presude za polovinu od tih predmeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari