"Ana je odigrala svoje?" 1Foto: Fonet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

„Nema šumova na relaciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić. Oni su u savršeno dobrim odnosima i tako će to i ostati, na žalost opozicije koja sukobe priželjkuje“, tvrde zvanično u Srpskoj naprednoj stranci.

Nezvanično, međutim, saznajemo da su međusobni odnosi predsednika i premijerke na silaznoj putanji i da je njihova komunikacija utišana iz čisto pedagoških razloga, kao opomena premijerki da se probudi iz učmalosti ukoliko želi novi premijerski mandat.

Šta mislite da li će Ana Brnabić ostati premijerka nakon izbora?

Loading ... Loading ...

„Ana je izgleda odigrala svoje. Ona je predsedniku Vučiću bila potrebna kao gej premijerka pri formiranju aktuelne vlade. Sada mu više ne treba, naročito kada se zna da Brnabićeva i pored sve medijske podrške po rejtinzima koje ima daleko zaostaje iza Dragana Markovića Palme i Ivice Dačića, pa i Nebojše Stefanovića“, kaže za Danas neimenovani izvor iz Srpske napredne stranke i dodaje da je za Vučića jedan od velikih problema i to što premijerka i novopečena članica Srpske napredne stranke nema nikakav autoritet u Vladi koju više vodi Dačić od nje same.

Sagovornik Danasa napominje i da nisu samo javni nastupi premijerke koji izazivaju ogroman podsmeh na društvenim mrežama razlog zbog čega je predsednik smanjio komunikaciju sa njom na najmanju moguću meru.

Navodi da je tačno da ga posebno nervira njena nepripremljenost, nepotkovanost i zamuckivanje u javnim nastupima, jer smatra da je to oblast kojoj svaki funkcioner treba da posveti i posebnu pažnju, ali da on pre svega želi da zatišjem u komunikaciji probudi Brbanićevu, koja je unapred ubeđena da će biti premijerka i nakon novih prolećnih parlamentarnih izbora.

„To je Vučićeva pedagoška opomena premijerki da za premijersku funkciju treba malo više da se potrudi, a ne da smatra da je to gotova stvar i pre samih izbora. Doduše, bilo je i nekih informacija da je Ana tražila da ide za ambasadora u SAD, ali da nikakav odgovor nije dobila, što takođe govori samo za sebe“, ističe sagovornik Danasa.

Dragan Šormaz, poslanik i funkcioner Srpske napredne stranke smatra, međutim, da je priča o navodnim nesuglasicama između predsednika i premijerke prenaduvana i još jedan pokušaj opozicije da fabrikuje nove aferu, ali da je taj pokušaj osuđen na propast.

„Naš tim u vrhu države dobro radi, daje rezultate i sve, na žalost opozicije, funkcioniše dobro. I to neće biti poremećeno do izbornih dana. Ne postoje nesuglasice između predsednika države i predsednice vlade i ubeđen sam da uprkos pokušajima fabrikovanja nove afere u tome nema istine“, ističe Šormaz.

I njegov stranački kolega Vladimir Đukanović kaže za naš list „da nema predstavu“ da postoje neki sukobi u vrhu SNS, ali i da ga to ne zanima. Napominje i da nije pratio gostovanje premijerke na Pinku i da mu samim tim nije poznato da je imala neke gafove zbog kojih je ismejana na društvenim mrežama.

Boban Stojanović, politički analitičar, u razgovoru za Danas ističe da ukoliko i postoje neki šumovi između predsednika i premijerke oni sigurno nisu ozbiljnije prirode.

„To da predsednik nipodaštava i vređa svoje saradnike nije ništa novo, jer je njegov stav prema svim saradnicima takav. On se pozicionirao kao osoba koja sve zna i koja je iznad svih njih, tako da me ne bi iznenadilo da i za premijerku koja je tu na njegov predlog ima pogrdne komentare. To naravno ne mora da bude povezano sa nekim konkretnim povodom ili njenim neuspešnim gostovanjima u TV emisijama. Sve i da Ana Brnabić ima savršen govor, elokventan i da ne zamuckuje to preterano ne bi uticalo na Vučića. Sve zavisi od njegovog trenutnog raspoloženja i zaoštrena komunikacija ne mora da znači da Vučić neće Brnabićevu ponovo da predloži za mandatara nove vlade“, ističe Stojanović i podseća da su Vučićevu promenu raspoloženja i dril na sopstvenoj koži osetili Zoran Babić, Zoran Drobnjak, ali i Zorana Mihajlović, koju je predsednik na otvaranju auto-puta „Miloš Veliki“ pred kamerama i javnošću poprilično ponizio.

Svi oni su i pored grdnje ostali na sadašnjim pozicijama.

Fotografije sve govore

U kabinetu predsednice vlade Ane Brnabić juče nisu hteli da komentarišu novinske spekulacije o navodnim sukobima predsednika Vučića i premijerke. „Svi oni koji tvrde da tu postoje neke nesuglasice neka pogledaju samo poslednje fotografije sa otvaranja obilaznice Obrenovac Surčin i biće im sve jasno. Drugi komentari nisu potrebni“, ističu u kabinetu premijerke.

Za bahate neće biti mesta na izbornoj listi

U nedelju, 29. decembra, biće održana sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke, a glavne teme biće kampanja za predstojeće izbore. Jedan deo zatvorene sednice Glavnog odbora biće posvećen disciplinskim i kadrovskim pitanjima. Marija Obradović, potpredsednica SNS, istakla je ovih dana da ima kolega koji su se umorili za ovih sedam godina i „da će njih zameniti ljudi nove energije, novih rešenja za bolju Srbiju, kao i da će se onima koji su preterali u bahatosti zahvaliti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari