Anđelković: Rešenje za Kosovo bolje od zamrznutog konflikta 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Za Kosovo je u proteklih nekoliko vekova poginulo mnogo mladih Srba u raznim ratovima i zato bi trebalo odustati od teze da ćemo svi izginuti da bi sačuvali „kolevku“, izjavio je FoNetu funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) Zoran Anđelković i naglasio da je potrebno rešenje za koje niko više neće da pogine.

On je, u okviru serijala razgovora Kosinus, novinaru Davoru Lukašu rekao da je sporazum za Kosovo uvek bolji od stanja zamrznutog konflikta koji sada postoji.

Sve što može više od toga, ako može da se postigne sporazumom, tome treba težiti, istakao je Anđelković, koji je 1998. i 1999. godine bio predsednik Privremenog izvršnog veća Kosova.

Prema njegovom mišljenju, kompromis oko Kosova je moguć ako velike sile, „pre svega Nemačka i SAD“, budu zainteresovane za to. Anđelković odbacuje ideju o razgraničenju, jer smatra da može da se razgovara samo o „promeni administrativne linije“.

Nije prirodno da administrativna linija bude na vrhu Kopaonika, prirodno je da bude na Ibru. Razgraničenje bi bilo između dve države.

S kim se mi to razgraničavamo, upitao je on i napomenuo da bi onda razgranieenje bilo sa Albanijom, a ne sa Kosovom.

Upitan da li rešenje za Kosovo bolje pronaći u dijalogu Beograda i Prištine ili na međunarodnoj konferenciji, Anđelković je ukazao da ljudi imaju pogrešnu predsatvu o tim konferencijama, jer misle da se na njima sve brzo i jednostavno završi.

Kako je objasnio, one su moguće ukoliko je prethodno dijalog došao do određenog nivoa, uz učešće velikih sila i njihovog podsticanja da dođe do dijaloga.

Sama međunarodna konferencija je finale nečega što se u dijalogu postigne, to je „dodavanje gasa“, istakao je Anđelković.

On je podsetio da se na ovim prostorima pojam međunarodne konferencije vezuje za Dejtonski mirovni sporazum za BiH iz 1995. godine, ali da se zaboravlja da je njen uvod bio u januaru te godine, a finale 10 meseci kasnije.

Stav Anđelkovića je da je međunarodna konferencija za Kosovo moguća, „ali kao potvrda nečega što je u u dijalogu postignuto“.

On je protiv davanja Kosovu stolice u UN, uveren da se to neće skoro ni desiti, jer bi „i međunarodna zajednica i Kosovo morali mnogo toga prethodno da urade“.

Dijalog o Kosovu se previše sveo na priču o razgraničenju i pomeranju administrativne linije, dok prethodna pitanja nisu dotaknuta, a ona su neophodna da bi uopšte došlo do nekog dijaloga, naglasio je Anđelković.

Na pitanje o održavanju referenduma u Srbiji po pitanju rešenja za Kosovu, on je konstatovao da je to proces koji bi samo trebaolo da potvrdi ono što se već zna.

Referendum može biti, ukoliko je raspoloženje naroda za nešto što je dogovoreno, a nije na štetu građana Srbije ili protiv raspoloženja većine građana.

Pitati narod za ono na šta znaš odgovor – potpuno je nepotrebno, ocenio je Anđelković. Govoreai o ličnom stavu prema Kosovu, on je napomenuo da je to kao da bi ga pitali „šta za njega znači mesto u kome je rođen, odrastao ili stekao punoletstvo.

Prema stavu Anđelkovića, to je i za Srbiju i srpski narod nešto za šta je u prethodnih nekoliko vekova mnogo mladeži izginulo, čuvajući istorijski, verski, ili kako god hoćete, duh i duhovnost.

Nije to, kako je rekao, samo obiena teritorija, to je nešto što predstavlja kolevku ovog naroda.

Kolevka se može voleti, ali se, međutim, mora tražiti rešenje da možeš da ideš napred, zaključio je Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari