Ankara može da "umiri" Sarajevo i Beograd 1Željko Komšić Foto: EPA ETIENNE LAURENT

Izbor novih članova Predsedništva BiH svakako će uticati na odnose „u trouglu“ Beograd – Banjaluka – Sarajevo.

To je nagovešteno izjavom Željka Komšića, novoizabranog člana Predsedništva iz redova hrvatskog naroda u BiH, da je za „njega Kosovo nezavisna država“, na koju je reagovao šef srpske diplomatije Ivica Dačić, poručivši da „Komšić već provocira“, ocenjuju za Danas stručnjaci za regionalna pitanja. Ipak, naši sagovornici različito gledaju na budućnost tih odnosa.

Dejan Šajinović, novinar Nezavisnih novina iz Banjaluke, napominje za Danas da je Komšić rekao i da njegov stav o Kosovu nema saglasnosti u Predsjedništvu, „tako da je samim tim priznao da je to „pucanj u prazno“.

– Generalno, Komšić je izabran na poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH uglavnom bošnjačkim glasovima, i to čak ne zato da bi ga izabrali, već zato da „ne prođe“ Dragan Čović. Lično nisam fan nijednog od ovih političara, ali nije dobro za BiH i za suživot svih naroda i građana ako brojniji narod nameće svoju volju narodu koji ne broji ni 15 odsto ukupnog stanovništva. Problem je dosta kompleksan, i još vuče svoje korjene iz rata. Podsjećam, bošnjaško-hrvatska Federacija nastala je 1994, kao vojni savez uperen protiv srpskog naroda, i tada su uspostavljani temelji odnosa između Bošnjaka i Hrvata koji se danas konkretno ogledaju u činjenici da Hrvati imaju za predsjednika osobu koju ne smatraju svojim legitimnim predstavnikom, ističe naš sagovornik.

Govoreći o budućim odnosima Sarajeva i Beograda, Šajinović procenjuje da će tu puno veću ulogu imati stav Šefika Džaferovića, bošnjačkog člana Predsedništva BiH, „odnosno SDA, odnosno odnos generalno između Srbije i BiH u kontekstu Turske“.

– S obzirom da na SDA ogroman uticaj ima turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, mislim da će puno stvari ići preko Ankare, a to bi, imajući u vidu turski interes u Srbiji, moglo djelovati smirujuće na međusobne odnose. Što se tiče Dodika, očekujem dosta nestabilnosti, međutim, ne nužno kad je u pitanju odnos sa Beogradom, jer će on tu biti u koordinaciji sa Vučićem, a Vučiću, barem u ovom trenutku, ne odgovara pogoršanje odnosa sa Sarajevom, smatra Dejan Šajinović.

Senad Pećanin, sarajevski novinar i publicista, kaže za Danas da će „zvanična Srbija i dalje zvanično podržavati suverenitet BiH, a u stvarnosti će činiti sve da zaštiti i pomogne rušilačku politiku Milorada Dodika“.

– Razlika je u tome što odlaskom Dragana Čovića više u takvom projektu nema partnera u hrvatskom članu Predsjedništva BiH, već će Željko Komšić žestoko odgovarati na sva omalovažavanja i provokacije Bosne i Hercegovine, koja svakodnevno priređuju Dodik, Vučić, Dačić, smatra Pećanin.

„Incidentno“ obraćanje novinarima

Konferencija za novinare odlazećih članova Predsedništva BiH i predsednika Srbije Aleksandra Vučića održana u decembru 2017. u Beogradu bila je, podsetimo, na „ivici incidenta“. Dragan Čović je tada novinarima rekao da će „Bosna o pitanju Kosova slediti Srbiju“, dok je Bakir Izetbegović kazao da je „to samo Čovićev stav“, na šta je Vučić rekao: „E, ovako vam izgleda i sve u vezi sa granicom i sa svime.“

Bez odgovora

Na pitanje novinara u Kraljevu da komentariše izjavu Željka Komšića da je Kosovo nezavisno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da nije srećan zbog te izjave, ali da neće da koristi svaku priliku da odgovora, prenosi FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari