Antonijević: Kampanja protiv izbeglica je besmislena 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Svi bismo trebali da radimo na tome da Srbija i za sopstvene stanovnike postane kvalitetno mesto za život, a ne da i onako zbunjeni građani budu dodatno polarizovani nečim što nije realna opasnost – poručuje za Danas direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, koji komentariše to što je pokret Dveri juče u Čačku inicirao peticiju protiv migrantske politike republičkih i lokalnih vlasti.

On se nada da u predstojećem periodu neće biti podizanja neprijateljstava prema migrantima, naročito ukoliko se uzme u obzir da Srbija u ovom trenutku nije finalna destinacija za bilo koga, već zemlja koja može da neguje ljudski odnos prema potrebi nekoga da napusti svoj dom.

– Mi smo i ranije kada je protok izbeglica bio mnogo veći pokazali solidarnost koja je bila na zavidnom nivou, a koja je posledica toga što je Srbija zemlja koja je primila ogroman broj izbeglica tokom ratova devedesetih. Građani su dobro razumeli potrebu nekoga da napusti prostore na kojima živi da bi potražio bolju budućnost i izbegao sukobe – navodi Antonijević.

On se nada da činjenica da je Srbija napravila jasan sistem podrške migrantima neće biti zloupotrebljavana. Antonijević ocenjuje da peticija pokreta Dveri služi za privlačenje pažnje.

– Kada pogledate na primeru Evrope, situacija sa migrantima je najviše zloupotrebljavana u onim zemljama koje ni nemaju priliv izbeglica, poput Poljske. Kada biste pitali migrante da li na kraju svog putovanja žele da završe u Poljskoj, dobar broj njih bi vam rekao da ne razmišlja o tome, a ipak je tamo postojala ogromna kampanja protiv migranata. Na tom tragu su dobijani izbori – ukazuje Antonijević.

Prema njegovom viđenju, svi bismo trebali da radimo na tome da Srbija i za sopstvene stanovnike postane kvalitetno mesto za život, a ne da i onako zbunjeni građani budu dodatno polarizovani nečim što nije realna opasnost.

– Kada govorite o broju izbeglica, podelite to sa brojem opština i shvatićete da je besmisleno voditi bilo kakvu kampanju – ističe Antonijević.

Lider Dveri Boško Obradović na jučerašnjoj konferenciji održanoj u prostorijama tog pokreta u Čačku poručio je da je posle Vučićeve izjave iz Atine da će Srbija preuzeti deo migranata iz Grčke, jasno da kreće ostvarenje ranije najave da će prazna srpska sela naseliti migranti.

On je podsetio na izjavu bivšeg austrijskog ministra unutrašnjih poslova Herberta Kickla, da je u njegovo vreme sklopljen ugovor sa Vladom Srbije da migranti kojima Austrija odbije zahtev za azil, a koji ne mogu da se vrate u zemlju porekla, budu vraćeni u Srbiju.

– To je očito nova međunarodna obaveza koju je republička vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem, Ivicom Dačićem i Anom Brnabić preuzela na Srbiju mimo volje naroda – poručio je Obradović i dodao da Srbija sada „ima dvostruki problem“.

– Mladi ubrzano napuštaju Srbiju, što će se posebno pojačati nakon što Nemačka za nekoliko meseci potpuno otvori svoje granice za nove radnike iz zemalja van EU, dok Srbija dobija nazad migrante koje zapadnoevropske zemlje ne žele da prime – kazao je Obradović juče u Čačku, poručivši da je to „direktan udar na bezbednost naših porodica“.

Prema njegovim rečima, posebno zabrinjava odluka skupštine grada Čačka sa sednice održane 26. marta 2018. godine, kada je donet „Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja migranata u potrebi bez utvrđenog statusa i tražilaca azila na teritoriji grada Čačka za period od 2018. do 2021. godine“ , protiv čijeg donošenja su glasali odbornici Dveri.

Kako je ocenio Obradović, na taj način je lokalna vlast SNS-a i SPS-a stvorila uslove za naseljavanje migranata i pravljenje migrantskih centara u Čačku.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon razgovora sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom predstavio šest tačaka saradnje i rekao da će Srbija preuzeti određeni broj dece izbeglica koji su trenutno smešteni u grčkim prihvatilištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari