Apel Ane Brnabić OEBS-u: Uspostaviti distribuciju novina na srpskom na KiM 1Ana Brnabić Foto: EPA-EFE HAYOUNG JEON

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas telefonom sa predstavnikom OEBS za slobodu medija Harlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, a koji već četiri dana ne mogu da čitaju novine na srpskom jeziku.

Brnabić je upoznala Dezira sa činjenicom da je Srbima koji žive u južnoj srpskoj pokrajini, već četiri dana za redom uskraćeno pravo na informisanje na maternjem jeziku, što je jedno od osnovih civilizacijskih tekovina i normi, saopštila je Vlada Srbije.

U saopštenju se podseća da su vlasti u Prištini istovremeno sa uvođenjem carinskih taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, zabranile promet i distribuciju novina na srpskom jeziku na teritoriji Kosova i Metohije.

Brnabić je apelovala na Dezira da se OEBS, kao međunarodna organizacija koja se bavi i pitanjima medija i medijskih sloboda, angažuje da se to pravo građana zaštiti po hitnom postupku.

Predsednica Vlade očekuje da se OEBS uključi u rešavanje tog pitanja što je u razgovoru sa Dezirom dogovoreno, piše u saopštenju i napominje da će Vlada Srbije nastaviti na tom pitanju intenzivno da radi sa OEBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari