Apel da se zaustavi progon Save Janjića 1Foto: EPA/ NENAD KOJADINOVIĆ

Predstavnici civilnog sektora na severu Kosova kažu za Danas da sumnjaju da će vlasti u Prištini reagovati na njihov apel da se prekine govor mržnje protiv igumana Visokih Dečana Save Janjića, ali ističu da je potrebno na svaki način ukazati međunarodnoj zajednici da je on suočen sa optužbama koje opisuju kao „tendenciozne“ i neopravdane“.

Podršku Janjiću, koga NVO Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine sumnjiči za ratne zločine, zahtevajući da se istraži njegova uloga“ pre i tokom rata na Kosovu, zbog albanskih civila zatočenih u Dečanima“, uputilo je nekoliko nevladinih organizacija i medija Srba sa Kosova.

U navedenom apelu se, između ostalog, tvrdi da se ta prištinska NVO „u prošlosti isticala u širenju lažnih vesti i međuetničke mržnje, pre svega usmerene prema srpskoj zajednici na Kosovu“.

Naši sagovornici konstatuju da se iguman Dečana optužuje kako bi Priština skrenula pažnju sa činjenice da je organizacija Evropa nostra nedavno uvrstila taj manastir među sedam najugroženijih spomenika kulture u ovoj godini.

Miodrag Miki Marinković, programski direktor NVO Aktiv iz Kosovske Mitrovice, čija organizacija je među potpisnicima pisma podrške, navodi govoreći o ovom slučaju: „Svesni smo da ovo saopšenje neće navesti Vladu Kosova ili pravosudne institucije da reaguju, ali smatramo da ćemo njime skrenuti pažnju međunarodne zajednice na Kosovu na opasnosti koje proizvodi govor mržnje i zanemarivanje zakonskih obaveza prištinskih institucija u zaštiti kulturnih i verskih dobara srpske zajednice na Kosovu.“

– Ipak pre svega ovim saopštenjem pokušali smo da pružimo podršku ocu Savi Janjiću, igumanu manastira Visoki Dečani, koji se godinama intenzivno angažuje na zaštiti interesa srpske zajednice na Kosovu ali i igra vrlo odgovornu ulogu u smirivanju etničkih tenzija između Srba i Albanaca. Mislim da je u tom smislu ovo saopštenje ispunilo svoju svrhu i da otac Sava Janjić zna da nije sam u ovome, ističe Marinković.

Povodom zahteva da se pokrene istraga protiv Janjića, programski direktor Aktiva kaže: „Vrlo je opasna praksa da se o prošlosti, koja nas sve na Kosovu i dalje boli, razgovara spekulacijama, neosnovano i sa ovoliko neodgovornosti kako je to učinila ova, za mene prilično opskurna organizacija. Njihovi navodi su očigledan primer etnički ostrašćenog govora mržnje, koji bez trunke dokaza sa jasnom namerom da naškodi, crta metu ocu Savi Janjiću i sveštenstvu manastira Visoki Dečani. Osnovna svrha tog saopštenja (prištinske NVO, prim. novinarke) jeste da produbi etničke animozitete na Kosovu i relativizuje izveštaje o ugroženosti manastira Dečani koji dobijaju sve veću pažnju u Evropi, između ostalog zahvaljujući i radu oca Save Janjića. U ovom trenutku, zaštita kulturnog nasleđa predstavlja jedno od ključnih pitanja za srpsku zajednicu na Kosovu jer zadire u samu srž našeg nacionalnog identiteta.“

Marko Rakić, izvršni direktor NVO Link iz Kosovske Mitrovice, koja je takođe javno podržala igumana Dečana, ocenjuje: „Što se apela tiče, ukoliko ovo ostane na nivou apela civilnog društva ne očekujem promene, mislim da je neophodna reakcija međunarodnih predstavnika ali i svih političkih aktera na Kosovu, kako bi se ubuduće ovakve neosnovane, neodgovorne i tendenciozne optužbe koje imaju potencijal da pojačaju međuetničku netrpeljivost predupredile i zaustavile.“

Rakić optužbe koje je izrekla prištinska NVO vidi kao „opasnu retoriku“.

– Ovakva retorika koja dolazi od strane onih koji sebe nazivaju čuvarima ljudskih prava je jako opasna, ali ne predstavlja novinu, Sava Janjić je neretko meta takozvanih eksperata iz oblasti bezbednosti i političkih analitičara ali i samih političara. Otac Sava često na sebe preuzima obavezu da vrši moralnu korekturu ovog društva kroz stavove i kritike na račun svih strana time na sebe navlačeći gnev. Baš zato smatram da je ovim društvima potrebna jedna takva figura koja opominje, kritikuje, savetuje i služi kao svetionik u tamnim vremenima, napominje Marko Rakić.

SPC: Utočište za ponos

SPC je odbacila i osudila optužbe na račun Save Janjića. „Još jednom ističemo i sa ponosom ponavljamo da je dečanski manastir sa svojim igumanom i bratstvom tokom cele svoje istorije, a posebno tokom ratnih 90-ih godina 20. veka, predstavljao utočište za brojne stradalnike bez obzira na veru i naciju… Kao takvi, služe za ponos, ne samo svojoj matičnoj Eparhiji raško-prizrenskoj nego čitavoj Srpskoj Crkvi“, navodi se u saopštenju SPC. Podršku igumanu Visokih Dečana iskazala je juče i premijerka Ana Brnabić, kao i Srpska lista, lojalna SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari