Apostolova: Kosovo treba što pre da formira vladu i nastavi dijalog 1Foto: EPA/SABRI ELMHEDWI

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) na Kosovu Natalija Apostolova izrazila je očekivanje da će vlada Kosova biti brzo formirana, kako bi se što pre nastavio dijalog Beograda i Prištine.

U intervjuu za portal Kosovo onlajn, Apostoloca je kazala da EU očekuje ukidanje kosovskih taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Aposotolova je ocenila da je Kosovo prošlo kroz „zreo“ proces prevremenih parlamentarnih izbora, da je sertifikacija rezultata trajala „53 ili 56 dana“ i da sada kosovske institucije treba da postanu funkcionalne.

„Od prvog dana vlada Kosova mora da bude posvećena onome što je preuzela da uradi. I da podvučem da je ta posvećenost u interesu građana Kosova“, rekla je ona.

Prema njenom mišljenju, nova vlada Kosova bi trebalo da odmah ukine uvozne takse na robu iz Srbije. Dodala je da još ne zna da li će nova vlada da uvede kontra mere, odnosno reciprocitet jer o tome nije bilo obaveštenja.

Apostolova je navela da kao predstavnica EU na Kosovu nema stav o tome da li Srpska lista treba da bude deo nove vlade, ali je istakla da je Ustav Kosova „jasan“.

„Prema Ustavu Kosova legalni predstavnik je onaj ko ima najviše podrške. Srpski predstavnici trebalo bi da budu u vladi, a ti predstavnici su izabrani od većine na izborima. Mislim da je Ustav Kosova jasan kako da se novi lideri odnose prema tom pitanju, ali oni odlučuju koga će da predlože i veoma nas zanima da vidimo kako će se rešiti taj problem“, kazala je ona.

Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, Apostolova je rekla da je novi visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU, Žozep Borel bio jasan da se dijalog Kosova i Srbije mora nastaviti.

„Izgubljeno je dosta vremena. Dijalog mora biti obnovljen i zato želim još jednom da naglasim da vlada Kosova mora da bude formirana što je pre moguće. Da bismo obnovili dijalog neophodno je da imamo aktere“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, to što je Borela iz Španije koja ne priznaje nezavisnost Kosova, neće uticati na budućnost Balkana niti na dijalog.

„On je nedavno dao zanimljiv intervjuu za francuske medije u kome je rekao da njegova nacionalnost neće imati nikakvu ulogu u odlukama koje donosi kao visoki predstavnik EU“, rekla je Apostolova.

Ona je izrazila uverenje da će nova vlada ispunjavati svoje obaveze prema Specijalnom sudu i da pravda treba da bude zadovoljena .

„Na kraju krajeva Specijalizovana veća nisu formirana za jednu naciju ili neku posebnu grupu, organizaciju. Ona su formirana kako bi pravda bila zadovoljena. Zato mislim da će nova vlada saradjivati sa Specijalizovanim većima“, istakla je Apostolova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari