Ara Kovač: Vučić bolje da ne sledi Orbanov put 1Foto: Twitter

S pozitivne strane, pismo gospodina Varheija iznova potvrđuje nameru Evropske komisije da pažljivo nadzire razvoj situacije u Srbiji i da se osvrne na tu situaciju u predstojećem „paketu“ izveštaja o proširenju u junu.

On, takođe, ponovo potvrđuje insistiranje EU na političkim kriterijumima proširenja – demokratiji, slobodi medija i vladavini prava, kaže za Danas Atila Ara Kovač, poslanik Evropskog parlamenta, upitan da li je zadovoljan odgovorom komesara EU za proširenje Olivera Varheija na pismo grupe evroposlanika o situaciji u Srbiji, koje je on inicirao. Varheiji je, podsetimo, između ostalog, naveo da EK pažljivo prati situaciju u Srbiji, kao i da: „sveukupni napredak tempa pregovora Srbije sa EU zavisi od sprovođenja reformi u ključnoj oblasti vladavine prava“.

Ara Kovač ističe za naš list: „Jasno, Evropski parlament, kao i države članice Unije, debatovaće detaljno o predstojećim izveštajima o proširenju, i doneće sud o merama gospodina Vučića i njegove vlade.“

– Kovid 19 ne može da bude izgovor za bilo kakvu zloupotrebu moći, kao što pokazuje tužni primer Mađarske. Gospodinu Vučiću bi bolje bilo da ne sledi put Viktora Orbana, smatra ovaj evroposlanik.

Ara Kovač napominje da „gospodin Varheiji takođe može da bude siguran da će EP pažljivo pratiti njegov rad, uključujući onaj u vezi sa Srbijom“.

– Očekujemo od njega da jasno digne glas protiv bilo kakvih nedemokratskih koraka, i da učini sve što je u njegovoj moći da izbori u Srbiji proteknu na slobodan i fer način. Ukoliko to ne bude slučaj, gospodin Vučić će morati da preuzme odgovornost ako budu narušene perspektive Srbije za članstvo u EU, ukazuje Atila Ara Kovač.

U pismu Varheiju, potpisnici su, između ostalog, postavili pitanja da li komesar EU „prati izuzetno ozbiljna dešavanja u Srbiji i anti-EU izjave, kakav je njegov stav o tome, šta namerava da preduzme kako bi se postarali da se EU, delima, ne samo rečima, usprotivi ekstremnim merama srpske vlade“, kao i „kakve političke korake predlažete Evropskoj komisiji, u vezi sa perspektivom članstva Srbije u EU, u slučaju da vlada odbije da povuče represivne mere i da u potpunosti poštuje zajedničke evropske vrednosti“. Pismo je potpisao 21 evroposlanik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari