Arifi: Još nemamo stav o zahtevu SAD o ukidanju takse 1Avni Arifi Foto: Youtube

Šef kabineta premijera Kosova Avni Arifi izjavio je da Vlada Kosova još nema stav o zahtevu SAD da Priština ukine takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji se uvoze na Kosovo.

„Nemamo stav o zahtevu SAD za taksu“, rekao je Arifi za portal gazetablic.com.

Američka ambasada u Prištini saopštila je danas da je pogrešna pretpostavka da Kosovo može da preduzima akcije suprotne interesima SAD bez posledica.

Kako je navela ambasada, SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i postizanje „sveobuhvatnog i obostrano korisnog“ sporazuma. To je, kako je navedeno, strateški interes SAD.

„Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i Bosne jedna od neophodnih mera za vraćanje dijalogu. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mere“, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, Kosovo je uspešno samo u partnerstvu sa SAD, a da su akcije koje ruše dijalog, ometanja sa strane i odbijanje da se ukinu takse suprotne interesima Vašingtona.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj danas je posle sednice Vlade Kosova izjavio da se o ekonomiji ne može odlučivati odvojeno od pitanja priznanja Kosova od strane Srbije.

On je posle sednice Vlade rekao da je komesaru za proširenje EU Johanesu Hanu predložio da pripremi rešenje za poglavlje o ekonomiji, ali je naglasio da se o tome ne može odlučivati odvojeno.

Kazao je da je Kosovo predvidelo mogućnost da ukoliko se pripreme sva poglavlja za sporazum Kosova i Srbije, i ukoliko ocene da postoji osnova za postizanje sporazuma, bili bi spremni da suspenduju odluku o carini, zarad održavanja konferencije na kojoj bi se potpisao sporazum o priznanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari