Dačić razočaran zbog usvajanja Nacrta mišljenja Dore Bakojani o zahtevu Kosova za članstvo u SE 1foto FoNet Milica Vučković

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je razočaran zbog usvajanja Nacrta mišljenja izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) Dore Bakojani o zahtevu Kosova za članstvo u SE, jer su izostavljeni uslovi koje Priština treba da ispuni.

Dačić je na sastanku sa šefom francuske delegacije pri PSSE Bertranom Buiksom rekao da je izostavljeno osnivanje Zajednice srpskih opština i rešenje za pitanje eksproprijacije na severu Kosova i Metohije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je istakao da je Kosovo istorijski važan deo Srbije i podsetio na vekovno prijateljstvo Srbije i Francuske, kao i na to da su „uvek bile na pravoj strani istorije“.

Izrazio je očekivanje da će francuski poslanici u PSSE imati više razumevanja za argumente Srbije na predstojećem zasedanju PSSE na kojem će biti razmatran Nacrt mišljenja o zahtevu za prijem Kosova u SE.

Buiks je istakao da je Francuska iskreni prijatelj Srbije i da podržava pregovore i dijalog po pitanju zahteva za prijem Kosova u SE.

Francuska ostaje otvorena za dijalog sa srpskom delegacijom pri PSSE i ima razumevanja za stavove Srbije strane po ovom pitanju, rekao je Buiks, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari