Hovenijer: Ne može se pregovarati o obavezama koje je Kosovo preuzelo u okviru dijaloga sa Srbijom 1Foto: Shutterstock/okanozdemir

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas da od kosovske vlade, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, očekuje da radi u partnerstvu sa Vašingtonom, kako bi se na Kosovu ostvario napredak.

On je na konferenciji povodom 25. godišnjice vojne intervencije NATO na tadašnju SR Jugoslaviju ponovio stav SAD da je jedini put Kosova ka evroatlantskim integracijama dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom, prenosi RSE.

Istakao je da se „ne može pregovarati“ o obavezama koje je Kosovo preuzelo u okviru dijaloga sa Srbijom.

„Od ove Vlade Kosova, kao i od prethodnih, očekujemo da radi u partnerstvu sa nama, dok se naši napori nastavljaju da gradimo prosperitetno, multietničko i bezbedno Kosovo“, rekao je Hovenier.

On je podsetio i na razlog intervencije NATO pre četvrt veka i istakao da je ona okončala „etničko čišćenje“ na Kosovu od „mašinerije tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića“.

Rekao je i da njegova zemlja nastoji da obezbedi da se takvi događaji ne ponove.

„Ostajemo posvećeni podršci mirovnoj ulozi NATO snaga, Kforu“, kazao je Hovenier i dodao da je intervencija NATO bila i neophodna i legitimna, „imajući u vidu humanitarnu krizu kojoj je svet bio svedok“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari