Srpska lista sa zvaničnicima SAD: Kosovske institucije ugrožavaju elementarna prava Srba 1Srpska lista/Kosovo online

Srpska lista je saopštila da su njeni predstavnici danas u Prištini ukazali zvaničnniku SAD Gabrijelu Eskobaru i američkom ambsadoru Džefriju Hovenijeru (Jeffrey Hovenier) da kosovske institucije ugrožavaju elementarna ljudska prava Srba na Kosovu.

Srpska lista, politička organizacija Srba na Kosovu, koja ima podršku zvaničnog Beograda navela je u saopštenju da je sagovornicima ukazano „na potrebu hitne i odlučne reakcije kako bi se sprečio egzodus srpskog naroda“.

Na sastnaku sa Eskobarom, specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan i Hovenijerom razgovaralo se o problemima Srba, sa posebnim akcentom na jednostrane poteze Vlade u Prištini kojima se ugrožava njihov opstanak.

U takve poteze, kako je navedeno, spadaju odluka o zabrani dinara i ukidanje platnog prometa 25 godina nakon sukoba i militarizacija opština sa srpskom većinom.

Ukazano je i na zabranu robnog prometa sa Srbijom, nasilno uvođenje gradonačelnika bez legitimiteta u zgrade opština na Severu, institucionalni progon Srba i otimanje njihove imovine i ugrožavanje opstanka Srpske pravoslavne crkve.

„To zahteva snažnu, energičnu i hitnu reakciju demokratskog sveta čime bi se sprečilo proterivanja Srba“, istaknuto je od strane predstavnika Srpske liste, koje je na satanku predvodio predsednik stranke Zlatan Elek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari