Stjuart Pič: Akcija kosovske vlade da nasilno nametne gradonačelnike nerazumna, sa štetnim posledicama 1foto FoNet Aleksandar Barda

U jeku najnovije krize na Severu Kosova, koja traje od petka, Kosovo je danas posetio i Specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, Stjuart Pič.

On se sastao sa najvišim kosovskim zvaničnicima, KFOR-om, te sa ambasadorom SAD u Prištini, Džefrijem Hovenijerom. Pridružio se oštrim kritikama međunarodne zajednice na račun Prištine, kazavši da odluka da vlada nasilno nametne gradonačelnike u opštinama na Severu – ima štetne posledice.

Britanski zvaničnik se ovako pridružio stavovima većeg dela međunarodne zajednice, a posebno visokih zvaničnika SAD, koji još od petka, kada su tenzije i započele nasilnim ulaskom policijskih snaga uz gradonačelnike u tri opštine na Severu – osuđuju jednostrani potez kosovskih vlasti, prenosi KoSSev.

Srbi akcije Prištine u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku takođe nisu odobrili i protestuju ispred opštinskih zgrada već četiri dana.

Celodnevni pregovori između građana i kosovske policije, uz učešće američkog predstavnika KFOR-a kao posrednika su propali i okončali su se sukobom Srba sa KFOR-om u ponedeljak, a nakon što je KFOR najavio da će odgurnuti demonstrante sa ulice, da bi oslobodio dva blindirana policijska vozila koja su se našla blokirana u masi.

Tada je više desetina Srba povređeno od kojih jedan i teško vatrenim oružjem, i 30 vojnika KFOR-a od kojih trojica teže, takođe vatrenim oružjem. Istovremeno, Kosovska policija uhapsila je petoricu Srba, a dvoje odmah i oslobodila.

„Da hitno deeskalira situaciju“ četiri su reči koje se Kurtiju šalju od petka u kontunuitetu, od strane SAD-a iste je više puta spominjao i američki ambasador Džefri Hovenijer.

„To vam je kao da kuća gori i potrebno je da je ugasite. Mislim da nećete da vidite mnogo više strpljenja od strane SAD-a, kada je u pitanju naše očekivanje od vlade da preduzme radnje sada da bi deeskalirala situaciju“, kazao je juče.

Zatražio je od kosovskog premijera da policijski službenici napuste opštinske zgrade, a novoizabrani gradonačelnici funkcije obavljaju u alternativnim objektima.

Jasan je bio juče šef evropske diplomatije:

„Kao prvi korak, očekujem od institucija Kosova da uklone policijske snage iz opštinskih zgrada na severu Kosova, a od demonstranata da se smire”.

Prst u Prištinu danas je uperio i francuski predsednik Emanuel Makron.

„Kosovske vlasti snose odgovornost za nemire koji su značajno porasli“, kazao je on.

Nizu izjava da odgovornost za novonastalu krizu snose kosovske vlasti danas pridružio se konačno i Stjuart Pič, koji se u Prištini sinoć sastao sa kosovskim premijerom, njegovom zamenicom i ministrom odbrane.

„Na sastancima sa vladom, preneo sam vrlo jasnu poruku – akcija kosovske vlade da nasilno nametne gradonačelnike u opštinskim zgradama bila je nerazumna i ima štetne posledice“, kazao je Pič.

Pič je naglasio da je ovo njegova četvrta poseta Kosovu, te da „dolazi u ozbiljno vreme“.

Potrebno je da obe strane deeskaliraju situaciju

Kaže da je događaje pratio „pomno“, te da je razgovarao sa kolegama u Vašingtonu, Briselu i drugim mestima.

„Ti razgovori su mi jasno stavili do znanja da su nedavni događaji naneli štetu međunarodnom imidžu Kosova i njegovoj reputaciji kod saveznika“, podcrtava Pič.

Bez obzira na situaciju, Pič poručuje da će Velika Britanija nastaviti da „stoji“ uz Kosovo.

„Velika Britanija je stajala uz Kosovo u najboljim i najgorim vremenima kao prijatelj i podrška i nastaviće to da čini, ali jednostrane akcije će ovo samo otežati“, poručio je Stjuart Pič.

Da je do sastanka sa ovim britanskim zvaničnikom došlo, potvrdio je i kabinet kosovskog premijera.

„Premijer Kurti ga je obavestio o postupcima i stavovima Kosova u vezi sa situacijom koja je nastala nakon napada i tenzija koje su izazvale ekstremno desničarske grupe u severnim opštinama u kojima je povređeno na desetine pripadnika KFOR-a“, saopštio je Kurtijev kabinet.

Kurti je ujedno izrazio spremnost za naredne političke sastanke na visokom nivou uz posredovanje Evropske unije.

On se takođe zahvalio Ujedinjenom Kraljevstvu na „kontinuiranoj podršci Republici Kosovo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari