Ambasada SAD: Žao nam je što Srpska lista ne podržava glasanje za smenu gradonačelnika 1Ambasada SAD u Prištini Foto: Logo

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država saopštila je da žali što Srpska lista ne podržava glasanje za smenu četiri gradonačelnika opština na severu Kosova, prenosi Koha.

Iz američke ambasade je saopšteno da demokratsko učešće u glasanju čini da lideri budu predstavnici naroda kojem služe, prenosi Kosovo online.

„Žao nam je zbog izjave Srpske liste da će se povući od učešća u glasanju za smenu predsednika opština na severu. Očekujemo da Vlada Kosova bude osetljiva na brige svojih građana na severu Kosova tokom celog ovog procesa. Sjedinjene Države i naši partneri će nastaviti da pomno prate ovaj proces“, navodi se u odgovoru ambasade za Kohu.

Dalje se navodi da je stav SAD jasan i nepromenjen, ističući da one podržavaju raznoliku, inkluzivnu, multietničku demokratiju Kosova i slobodne, fer i legitimne izbore.

„Kao što su ambasador Hovenijer i drugi zvaničnici američke vlade u više navrata rekli, smatramo da je važno da građani Kosova imaju mogućnost da ostvare svoje pravo na smenu predsednika u skladu sa kosovskim pravnim okvirom, ako odluče da to urade“, navodi se u saopštenju.

Ambasada SAD je saopštila da cene napore CIK-a da omogući svim građanima Kosova da učestvuju u procesu.

Juče je predsednik Srpske liste Zlatan Elek izjavio da je stav te političke partije da se ne izlazi na predstojeći referendum na kojem će se odlučivati o smeni četvorice, kako ističe, nelegitimnih gradonačelnika na severu Kosova, jer je Aljbin Kurti učinio sve da taj referendum ne uspe.

Naveo je i da nije video nijedan referendum na koji se izlazi „uz prisustvo kamera“.

Elek je istakao da su Srpska lista i Srbi bili konstruktivni, u želji da učestvuju u procesu referenduma kako bi bili smenjeni gradonačelnici koji nemaju legitimitet, što su dokazali tokom potpisivanja peticija, i pored toga što je i tada Kurti sprovodio jednostrane elskalatorne poteze na severu Kosova.

On je istakao i da su za glasanje za smenu gradonačelnika 21. aprila predviđene nemoguće procedure.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari