Bakić: Nema tu ni "p" od politike, mi smo neformalna grupa 1Foto: Twitter

Fotografija koju je na društvenoj mreži Tviter objavio glumac Nikola Kojo, uz oznaku „#samoodbrana“, na kojoj je u društvu akademika Dušana Teodorovića, karikaturiste Dušan Petričića i arhitekte Dragoljuba Bakića, istog momenta pokrenula je nagađanja na društvenim mrežama koja su se potom prelila u medije, da li je u pitanju najava „rađanja“ još jedne političke opcije građanske provenijencije.

U pojedinim tabloidima pojavile su se napisi da Kojo sa grupom ljudi na fotografiji osniva novu političku stranku.

– Nema tu ni „p“ od „politike“ – otkriva za Danas arhitekta Dragoljub Bakić nakon što nekoliko drugih javnih ličnosti sa fotografije nije želelo da komentariše ili se nije javljalo na naše pozive.

Prema Bakićevim rečima, radi se o svojevrsnoj „građanskoj selekciji istomišljenika“, to jest grupi intelektualaca koji se međusobno poštuju i kojima prija da se druže.

Ipak, on dodaje da pomenuta grupa nije imuna na sve ono što se dešava i zato ima osnovnu ideju da sopstvenim karijerama i biografijama pronađe, osokoli i „pogura“ mlade i obrazovane ljude kako bi se uključili u društveni život.

– To je jednostavno jedna građanska selekcija istomišljenika koji se međusobno poštuju, to jest grupa intelektualaca kojima prija de se druže. Naravno da mi nismo imuni na sve ovo što nam se dešava. Prema tome, neka osnovna ideja je da mi prosto neke mlade ljude poguramo svojim karijerama i biografijama. Trebalo bi da pronađemo mlade ljude i da ih osokolimo da se uključe u društveni život. Tu nema apsolutno ni „p“ od politike, niti je to stvaranje nekog novog pokreta. Na kraju krajeva, toga imate koliko god hoćete po svetu. Na primer, to se upravo dešava u Americi, gde se grupe intelektualaca formiraju maltene po svim saveznim državama. Jedna takva grupa je zapravo otkrila Aleksandriju Okasio Kortes, damu koja se nedavno pojavila na političkoj sceni SAD-a. Dakle, reč je o grupi koja će osokoljavati i prepoznavati neke pametne, obrazovane i mlade ljude koji hoće da se uključe u društveni život i da pomognu da se stvar popravi, ako može da se popravi – kaže Dragoljub Bakić.

Politikolog sa Instituta za političke studije Dejan Bursać ocenjuje za Danas da bi eventualno formiranje nove građanske političke opcije teško naišlo na masovniju podršku. Kao jedan od razloga Bursać navodi „preklapanje“ po pitanju vrednosti i tema sa pokretima i strankama poput PSG-a ili DS-a, a po lokalnim pitanjima sa Inicijativom Ne da(vi)mo Beograd.

– Moj lični stav, makar na osnovu onoga što sam video u poslednje vreme, jeste da podrška javnih ličnosti ne znači mnogo, ili daje nekakav kratkoročni impuls i vidljivost. S druge strane zna da izazove probleme. Videli smo da su javne ličnosti dosta nestrpljive, da nemaju baš mnogo razumevanja za političke procese i misle da se sve veoma brzo može rešiti. Zbog toga smo imali problem sa ljudima koji su se masovno odricali Saše Jankovića u roku od par nedelja posle izbora – podseća Bursać.

Inspiraciju za formiranje neformalne grupe pomenuti domaći intelektualci najverovatnije su pronašli u delovanju organizacije Demokratskih socijalista Amerike iz SAD-a, čija je članica upravo Aleksandrija Okasio Kortes, koju je u izjavi za naš list pomenuo arhitekta Dragoljub Bakić.

Naime, u toj organizaciji navode da nisu politička partija, već organizacija političara i aktivista koji kroz komunalno organizovanje žele da utiču na legislative putem direktnih akcija koje bi pobošljale položaj radnog stanovništva. Organizacija beleži veliki porast broja članova nakon izbora Donalda Trampa za predsednika 2016. godine i tako postala najveća socijalistička organizacija u Americi, koja je 2018. godine brojala oko 45.000 članova.

Kortesova je od januara članica Predstavničkog doma Kongresa SAD u kojem predstavlja 14. distrikt NJujorka, koji obuhvata istočni deo Bronksa i delove severno-centralnog Kvinsa.

Podsetimo, glumac Nikola Kojo i akademik Dušan Teodorović svojevremeno su podržali formiranje Pokreta slobodnih građana na čelu sa bivšim zaštitnikom građana i predsedničkim kandidatom Sašom Jankovićem. Ipak, njih dvojica su se u međuvremenu ogradili od PSG-a i njegovog tadašnjeg lidera Jankovića.

Prethodni sastanak u martu?

Ovo nije prvi put da glumac Nikola Kojo objavama na Tviteru u javnom mnjenju pobuđuje pretpostavke o mogućem formiranju nove političke opcije. Naime, poznati glumac je i u martu ove godine objavio fotografiju na kojoj pored Dušana Teodorovića, Dušana Petričića, i Dragoljuba Bakića, za istim stolom sede i pisac Filip David, istoričarka Dubravka Stojanović, glumac Dragoslav Milenković i sociolog Jovo Bakić. Pojedini tabloidi objavili su ovu fotografiju postavljenu 6. marta, sa potpisom „samoodbrana“ stavljenom uz onu koja je objavljena sada, u junu, tvrdeći da je poznati sociolog taj koji u stvari osniva novu stranku. Podsetimo, Jovo Bakić je prošle sedmice bio u centru pažnje jer je pozvan na informativni razgovor u policiju, nakon što je u intervjuu NIN-u govorio o upadu u RTS, dugim cevima, mafijaškoj vlasti koja neće mirno otići…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari