Bakić: Putin u Beogradu u funkciji pregovora o Kosovu 1Foto: Miroslav Dragojević

Dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina u Beograd je u funkciji pregovora o Kosovu.

Ali Putin je političar svetskog formata koji ne može biti instrumentalizovan, smatraju sociolog Jovo Bakić i politički analitičar Dragomir Anđelković, koje smo pitali može li Putinov dolazak biti od koristi srpskom predsedniku u susret rešavanju pitanja Kosova.

Posle najave ponovnog dolaska ruskog zvaničnika postavlja se pitanje da li je plan da se njegova poseta iskoristi kako bi se eventualna negativna reakcija građana na rešenje kosovskog problema, koje se očekuje do kraja ove godine, umanjila prisustvom „ruskog zaštitnika“, kako se Putin i Rusija u Srbiji većinski percipiraju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić krajem prošle nedelje je najavio, a predsednik države Aleksandra Vučić potvrdio da je Putin prihvatio poziv da poseti Beograd u novembru na Dan oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu. Vučić je istakao da će Srbija obeležiti ne 100 godina od primirja, već od pobede saveznika. Prema pisanju medija, Putin dolazi 1. novembra kada će biti organizovana i vojna parada. Mediji prenose i da bi sa Putinom u Srbiju mogla da stigne i ruska donacija 30 modernizovanih borbenih vozila BRDM-2 i isto toliko savremenih tenkova T-72. To će biti treći susret Vučića i Putina u nepunih godinu dana.

Za Bakića dolazak Putina je poruka EU i SAD. „Ona je u funkciji pregovora o Kosovu, želje Srbije da što pre uđe u EU (ovako se stavlja do znanja da ulazak u EU nije jedina opcija za Srbiju, ako EU odugovlači), ali je i poruka domaćim nacionalistima da Aleksandar Vučć ima odlične odnose s Putinom uprkos njihovim nastojanjima da te odnose osujete. Naravno, svega ne bi bilo bez Putinove želje da poruči protivnicima u SAD-u i EU da on ima još aduta na Balkanu, te da može raditi na slabljenju EU i iskoristiti ih za ostvarenje svojih interesa“, navodi on.

Anđelković za Danas kaže da je Rusija ozbiljan država sa tačno definisanom spoljnom politikom i on ne veruje da predsednik Ruske Federacije dolazi u Srbiju da bi bio u funkciju politike Srbije.

„Politike Rusije i Srbije se donekle poklapaju i poseta će se kretati u okvirima ekonomske i vojnotehničke saradnje kao i oko pitanja koja su do sada otvorena. Isključujem mogućnost da svetski lider poput Putina, koji tačno zna šta radi, može u Beograd da dođe da bi bio u funkciji nečije politike“ zaključuje Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari