Balša Božović kažnjen sa 100.000 dinara zbog nastupa protiv nacističkog skupa 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Poslanik u Skupštini Srbije Balša Božović izjavio je danas da je osuđen da plati „kaznu od 100.000 dinara jer nije hteo da ćuti na nacističkom skupu u čast kvislinga Milana Nedića, koji je policija uredno dozvolila“.

Taj skup je održan u Beogradu početkom febriuara 2018. godine. U čast Nedića (1878-1946), povodom godišnjice njegove smrti skup su organizovale organizacije „Srbska akcija – podvig i borba“ i „Srpski carostavnik“, okupilo se, kako je tada objavljeno, oko 150 ljudi, mahom tinejdžera, a s druge strane, među učesnicima kontramitinga bili su predstavnici Demokratske stranke (DS), Liberalno-demokratske partije (LDP) i ZEP Zeleni.

Božović je rekao da je taj skup „samo jedan od pokušaja izvrtanja činjenica i stvaranja nove istorije koja se potpuno suprotstavlja srpskom i jugoslovenskom antifašizmu“, saopštila je Demokratska stranka.

„To govori samo koliko režim toleriše ovakve ultradesničarske i nacističke organizacije. Policijska dozvola nacističkog skupa ‘Nediću sveću’ gde su došli nacisti sa obeležjima, salutirajući čuvenim pozdravom ‘Zig hajl!’, je najveća sramota u novijoj istoriji policije koju za ovakve skupove zloupotrebljava sam režim“, kazao je Božović.

Božović je rekao da „poštuje odluku suda, ali da revizija antifašističke istorije Srbije neće proći“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari