Bastać: Telima ćemo braniti Beograd 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Verujem da je borba za slobodu i pravdu najvažnija borba danas u Srbiji.

Takođe, smatram da je neophodno da društvo zvanja transformišemo u društvo znanja, kao i da sve svoje kapacitete stavimo u funkciju boljeg života građana. Ako tome dodamo čvrsto opredeljenje za integracionističku politiku, zasnovanu na borbi za vrednosti, onda je jasno da su to principi koju organizacija „Čuvari grada“ i lično ja promovišemo već duže vreme – kaže za Danas Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad i novoizabrani član Predsedništva Stranke slobode i pravde, odgovarajući na pitanje šta je razlog zbog čega se odlučio da političku karijeru nastavi u Đilasovoj stranci.

* Šta vas je preporučilo za člana Predsedništva SSP, da li vaša svakodnevna borba za Stari grad?

– Verujem da me preporučio beskompromisni građanski aktivizam koji uključuje i razne oblike građanske neposlušnosti. Pored mene članovi predsedništva su – Tanja Pašić, LJiljana Jovčić, Vuk Vučurević, Dušan Nikezić, Peđa Mitrović, Mila Popović, Branko Miljuš, Aleksandar Bjelić, Ana Stevanović, Ferida Ćustović, Jasmina Belić…

* Da li ste ulaskom u novu stranku rizikovali da će vas dežurni kritičari proglasiti preletačem, s obzirom da ste ranije bili u DS i šta to SSP ima što DS nije imala?

– Dežurni kritičari su tu da bi kritikovali. Ostao sam veran svojim političkim principima i za njih nastavljam da se borim u okviru političke organizacije koja nije na vlasti, već je u osnivanju. Tako da je ta priča o preletanju prilično besmislena.

* Pojedini analitičari tvrde da će SSP preuzeti dobar deo članova DS i Narodne stranke. Da li ste razmišljali da predložite zabranu ulaska preletača u vašu stranku, s obzirom da kritikujete naprednjake da su nastali na principu preletanja?

– Tu gospodu bih nazvao dežurnim analitičarima koju barataju informacijama koje su neutemeljene u realnosti. U Srbiji postoji veliki broj obrazovanih ljudi koji imaju konkretne ideje za rešenje problema građana i oni će predstavljati snagu SSP-a.

* Da li je cilj SSP-a da zauzme vodeće mesto u opoziciji?

– SSP je organizacija normalnih ljudi, sa ciljem da promeni sistem koji radi samo za političku kvazielitu. To ćemo raditi zajedno sa drugim opozicionim akterima koji su deo Saveza za Srbiju i koji su potpisnici Sporazuma sa narodom.

* Koliko tužbi ste do sada dobili zbog odbrane Starog grada i mislite li da ćete uspeti da odbranite Beograd od ostvarenja Vesićevih snova i snova predsednika Srbije o Beogradu na vodi? Imaju li građani neke snove?

– Do sada imam jednu krivičnu prijavu koja dolazi od najveće štetočine u istoriji Beograda, večitog zamenika Vesić Gorana. NJegov san je da uništi Beograd kakav poznajemo. Dragoljub Bakić kaže da on od Beograda pravi poseljačeni Diznilend i ja tu ništa nemam da dodam. Građani imaju san da se reše ove kriminalizovane, nestručne i bahate vlasti. To nam potvrđuju i podaci iz poslednjih istraživanja koja ukazuju da se dve trećine građana ne slaže sa projektima na kojima insistira večiti zamenik Vesić Goran. Siguran sam da, oslonjeni na struku, i u dogovoru sa građanima, možemo da odbranimo Beograd.

* Kako mislite da obranite Beograd i sprečite izgradnju žičare?

– Telima. Onemogućićemo mehanizaciji da izvodi besmislene radove koji uništavaju grad.

* Smeta li Vam kad vas Vesić nazove dripcem i fašistom?

– Večiti zamenik je prijatelj sa palikućom Simonovićem i Jutkom, pa bi mi smetalo kada bi nešto pristojno rekao o meni. Mnogo veći problem od tog lupetanja je kada ugrozi bezbednost moje porodice, saradnika i mene lično neutemeljenim optužbama za saradnju sa narko-klanovima. I onda mu još podršku za to daju neki mediji koji se priključe toj hajci, pa onda mene mora policija da obezbeđuje. Ali, to je društvo u kome živimo, u kome su laž i nasilje legitimisani sa samog vrha vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari