Bastać: Vlast od 2014. koristi "putujuće glasače" 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Doseljavanje birača pred izbore u gradove i opštine u kojima nemaju većinsku podršku je tehnika koju Srpska napredna stranka primenjuje od 2014. godine i ti ljudi se zovu “putujući glasači”. Po pravilu, promenu u biračkom spisku u mestima u kojima se održavaju naredni izbori možete videti godinu dana ranije – ocenjuje za Danas Marko Bastać, osnivač Kancelarije za lokalne i inovativne politike (KLIP), koji komentariše tvrdnju iz saopštenje Demokratske stranke, da je za samo pet meseci, prebivalište u Beogradu prijavilo 28.245 lica, dok se u periodu od 2018. do 2020. godine u glavni grad doselilo svega 11.000 ljudi.

Prema Bastaćevom viđenju, to je opasno prekrajanje izborne volje i teška zloupotreba, ali i samo jedan u nizu brojnih pokazatelja da naprednjaci nisu spremni da igraju pošteno i po fer uslovima u izbornom procesu.

– Davno smo prestali da živimo u zemlji u kojoj institucije rade svoj posao. Ucenjeni i pod pretnjom dobijanja otkaza, službenici u državnim ustanovama su prinuđeni da pomažu u mahinacijama kako bi Srpska napredna stranka ostvarila bolji rezultat. S obzirom na to da vlast na dnevnom nivou vrši istraživanja javnog mnjenja, po broju doseljenih se može videti gde i koliko im fali glasova do zadatog cilja. Ne treba zanemariti i činjenicu da se pored korišćenja “putujućih glasača” vlast bavi i drugim oblicima izborne krađe na samim biračkim mestima. Sva sreća pa će se takvo stanje u Beogradu promeniti naredne godine jer će se nakon izbora vlast promeniti – smatra Bastać.

Robert Kozma iz Inicijative Ne davimo Beograd, kaže za Danas da neažuriranost biračkog spiska i gotovo redovne i netransparentne kalkulacije sa brojem novoupisanih građana u birački spisak pred svake izbore, jeste jedna od važnih tema koju žele da reše njihovim predlogom i borbom za poboljšanje izbornih uslova. Istovremeno, nastavlja Kozma, baš zato što je na snazi kriminalni nedemokratski režim, Ne davimo Beograd je ozbiljno shavatio izgradnju političkog pokreta, te su svakodnevno sa građanima u odbrani javnog interesa, uključuju građane u rad pokreta i omasovljuju isti.

– Rušenje ovog režima je moguće jedino ukoliko svi uradimo svoj deo posla i organizujemo kontrolore na svakom biračkom mestu u Beogradu. Samo tako možemo da zaustavimo sve prevare ovog režima. Započeli smo obuke za kontrolu izbora pre tri meseca i uvereni smo da ćemo pokriti svako biračko mesto u Beogradu, odnosno da ćemo zajedno sa 2.400 građana odbraniti svaki glas kojim ćemo se izboriti za dobar grad, za grad u kojem će se dostojanstveno i slobodno živeti i disati čist vazduh punim plućima. Već sada imamo 750 građana koji su motivisani i obučeni da budu kontrolori na izborima, a pozivamo sve sugrađane da se prijave da budu kontrolori. To mogu da urade i elektronskim putem na sajtu Ne davimo Beograd – poručio je Kozma.

Podsetimo, Demokratska stranka izdala je saopštenje u kome tvrdi da je za samo pet meseci, prebivalište u Beogradu prijavilo 28.245 lica, što prema njihovoj oceni definitivno ukazuje na to da su sumnje da se sprema velika pljačka na beograskim izborima 2022. i te kako opravdane, uz poređenje da se u periodu od 2018. do 2020. godine u glavni grad doselilo svega 11.000 ljudi. Naš list nije dobio odgovor od nadležnih da li je ovaj podatak tačan, dok su iz nevladine organizacije CRTA koja nadgleda izborne postupke poručili da birački spisak nije toliko sređen kao što tvrde u Vladi Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari