Belen: Austrija želi da vidi Srbiju u zajednici evropskih zemalja 1Foto: Fonet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas na sastanku sa predsednikom Austrije Aleksanderom Van der Belenom da su Srbija i Austrija važni ekonomski partneri, a austrijski predsednik je poručio da ta zemlja želi da vidi Srbiju u zajednici evropskih zemalja, saopštila je Vlada Srbije.

Srbija je važan partner Austriji kojeg želimo da vidimo u zajednici evropskih zemalja, izjavio je Van der Belen i istakao da je pitanje integracije zapadnog Balkana jedno od najvažnijih tokom austrijskog predsedavanja Savetu Evropske unije.

Van der Belen je ocenio da su austrijske kompanije zadovoljne poslovanjem u Srbiji i dodao da će saradnja dve zemlje ići ka daljem intenziviranju ekonomske saradnje i dolasku novih kompanija na srpsko tržište, saopštila je Vlada Srbije. On je, kako se navodi, pohvalio uspeh Srbije postignut ekonomskim reformama i istakao da je Srbija dala izuzetan primer mnogim zemljama, pa i Austriji, u postizanju visoke stope rasta, ekonomske stabilnosti i oporavku privrede.

Brnabić je podvukla da veliki broj austrijskih kompanija posluje u Srbiji i da sa uloženih više od tri milijarde evra zapošljavaju oko 20.000 zaposlenih. Ona je ocenila da je za dalji napredak, postizanje dugoročne fiskalne stabilizacije, stabilne ekonomije i povećanje broja radnih mesta neophodan i stabilan i siguran region.

Brnabić je navela da Srbija ulaže velike napore i spremna je da kroz dijalog sa Prištinom radi na pronalaženju kompromisnog i održivog rešenje za Kosovo i Metohiju, jer je to u interesu stabilnosti regiona. Premijerka je napomenula da je Srbija ispunila obaveze iz Briselskog sporazuma i da očekuje da će i prištinska strana odgovorno pristupiti primeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari