Mišel i Brnabić: Poštovanje različitih gledišta 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Strateško pitanje Evropske unije je da definiše odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana, uz poštovanje različitih gledišta, kako bi mogla osigurati prosperitet i stabilnost regiona, izjavio je danas u Beogradu belgijski premijer Šarl Mišel, posle razgovora sa predsednikom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Odlučni smo da igramo aktivnu ulogu, kako bi se mogli bolje razumeti odnosi u regionu, rekao je Mišel.

On je ocenio da rast posete belgijskih turista može podstaći jačanje ekonomske saradnje između dve zemlje, čije potencijale treba identifikovati.

Ana Brnabić se zahvalila Mišelu na spremnosti da sasluša stavove Beograda o tome šta se događa u regionu i o evropskom putu Srbije.

Izražavam zahvalnost Belgiji na podršci putu Srbije ka EU i otvaranju pregovaračkih poglavlja, kao i tehničkoj podršci u oblasti poglavlja 23 i 24, vezanoj za vladavinu prava, pravosuđe i borbu protiv organizovanog kriminala, izjavila je Ana Brnabić.

Ona je navela da u borbi protiv organizovanog kriminala postoji uspešna saradnja policija Belgije i Srbije.

Uz ocenu da je ekonomska saradnja dve zemlje skromna, Ana Brnabić je iznela podatak da je prošle godine vrednost spoljnotrgovinske razmene između dve zemlje iznosila nešto više od 540 miliona evra.

Sve je veći broj belgijskih turista u Srbiji, pa je lane ostvaren rast veći od 38 odsto u odosu na 2016. godinu, dok je za prva dva meseca ove godine njihov broj porastao za 93 odsto, rekla je Ana Brnabić.

Ona je izrazila nadu da će na toj osnovi biti ostvarena još bolja ekonomska saradnja i prijateljstvo između dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari