Novi Pazar, Beograd – Pošto Islamske zajednice Srbije i Sandžaka nisu uspele da se dogovore u vezi s objedinjavanjem postojećih IZ u Republici u jednu organizaciju, Srbija od utorka ima IZ Srbije i IZ u Srbiji. Prva je sa sedištem Beogradu, a njen Vrhovni sabor tokom februara osnovao je Rijaset sa v.

Novi Pazar, Beograd – Pošto Islamske zajednice Srbije i Sandžaka nisu uspele da se dogovore u vezi s objedinjavanjem postojećih IZ u Republici u jednu organizaciju, Srbija od utorka ima IZ Srbije i IZ u Srbiji. Prva je sa sedištem Beogradu, a njen Vrhovni sabor tokom februara osnovao je Rijaset sa v.d. reis-ul-uleme muftijom beogradskim Hamdijom Jusufspahićem na čelu. Druga je formirana prekjuče, imaće sedište u Novom Pazaru i pod duhovnom je vlašću reis-ul-uleme Mustafe Cerića, poglavara IZ BIH.
Na pitanje da li će država priznati obe IZ Milan Radulović, ministar vera u Vladi Srbije, odgovara da „ne postoje dve islamske zajednice u Srbiji, već jedna zajednica čija je organizaciona struktura razuđena i slojevita“. Prema njegovim rečima „Ministarstvo vera priznaje i štiti pravo muslimana u Srbiji da imaju svoju autonomnu, od države i od drugih islamskih zajednica nezavisnu organizacionu strukturu“.
– To znači da građani muslimanske veroispovesti mogu slobodno da se opredeljuju, ali ne treba da se dele i sukobljavaju oko pitanja gde se nalazi njihovo glavno versko starešinstvo i vrhovni verski poglavar, u Srbiji ili u BIH, u Beogradu, Novom Pazaru, ili u Sarajevu. Svi koji o tome raspravljaju treba da pokažu strpljenje, mudrost i razumevanje za interese muslimanskog verujućeg naroda u Srbiji. Ambicije i pretenzije da donesu konačne odluke o uređenju i položaju IZ u Srbiji dosad su iskazali efendije Jusufspahić, Zukorlić i Cerić. Oni su iskusni verski dostojanstvenici koji znaju da nijedna džamija u Srbiji ne pripada nijednome od njih, već Bogu i muslimanskom narodu i da nijedan imam u Srbiji ne služi njima, nego veri i obrazu svog naroda – kaže za Danas ministar Radulović.
On očekuje od pomenute trojice islamskih visokodostojnika da se „obrate muslimanima u Srbiji kako ne bi došlo do svojatanja džamija, smena imama, muftija i verskih službenika, što bi izazvalo uznemirenje vernika“. Radulović ističe da će „kako god se organizovala, islamska zajednica u Srbiji imati status tradicionalne i javne verske zajednice“.
– Nijedna organizaciona forma ili jedinica islamske zajednice, kao i nijedan verski dostojanstvenik ili službenik, neće biti ni privilegovan, niti zapostavljen zbog svoje pripadnosti ili nepripadnosti jedinstvenoj organizaciji, onoj u Beogradu, Novom Pazaru, ili Sarajevu – tvrdi ministar vera.
On smatra da „sabor u Novom Pazaru nije bio objediniteljski u verskom smislu, već na organizacionom planu, jer je, koliko je javnosti poznato, raspravljao i odlučivao o novoj organizaciji IZ u Srbiji“. Upitan gde je, prema zakonu, granica do koje država može da toleriše sukobe unutar crkava i verskih zajednica, Milan Radulović kaže da će „jedino ako počnu neredi u džamijama i tuče reagovati MUP“.
U IZ Srbije ističu da oni na objediniteljski sabor u Novom Pazaru nisu bili pozvani i da su o svemu obavešteni preko medija.
– Ne znamo otkud im pravo da sve muslimane Srbije asimiliraju u Sandžak, a preko Sandžaka prevedu pod rukovodstvo IZ u BIH. Nadamo se da reis-ul-ulema Mustafa efendija Cerić dozvolu za ovo nije dobio od predsednika Borisa Tadića. Mi smo 19. februara 2007. usvojili Ustav Rijaseta IZS, za v.d. reis-ul-uleme izabrali Hamdiju efendiju Jusufspahića. Ne zanimaju nas „muftijstva koja su juče proglašena“ u Novom Pazaru, pogotovo kad smo na nekim fotografijama videli ko je sve sedeo iza reis-ul-uleme bosanskog – izjavio je za Danas Miralem Hodžić, predsednik Vrhovnog Sabora IZS.
Upitan da li bi, uprkos sadašnjim neslaganjima, u narednih godinu dana, koliko je muftija sandžački Muamer Zukorlić najavio da će trajati proces objedinjavanja, ipak moglo doći do dogovora Beograda i Novog Pazara, Miralem Hodžić napominje da je IZS „uvek spremna za konstruktivne razgovore i dogovor za dobrobit muslimana u Srbiji“.
– Njihovi rokovi nas ne zanimaju. Nama je cilj da se dogovorimo, ali kad oni shvate da IZ Srbije ima svoje vrhovno rukovodstvo u Srbiji – ističe Hodžić.
Muftija IZ Preševa, Bujanovca i Medveđe Džemaledin Hasani izjavio je da ova zajednica nije bila učesnik na objediniteljskom saboru zbog toga što, kako je objasnio, „Albanci s Bošnjacima IZ u Novom Pazaru mogu imati samo korektne verske odnose, jer ih dele jezik, kultura, običaji i tradicija“, prenose agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari