Beriša: Mogao bih da doprinesem boljim odnosima Srba i Albanaca 1

Predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša kaže za Danas da još nije dobio „neko mesto u izvršnoj vlasti“, kako je naš list objavio pre nekoliko dana.

– Još nije bilo razgovora o tome, ali očekujem poziv i to vrlo brzo – odgovorio je na naše pitanje Beriša.

On dodaje da je ranije bilo razgovora o eventualnoj saradnji Matice Albanaca Srbije i izvršne vlasti. Svoje eventualno učešće u izvršnoj vlasti vidi u novouspostavljenom Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog koje vodi ministarka Gordana Čomić, ali nije mogao ništa preciznije da kaže o tome kakva bi bila njegova uloga.

– Mislim da bih mogao da doprinesem, ne postizanju nekakvog sveobuhvatnog sporazuma, već boljim odnosima Srba i Albanaca, kao i boljem položaju albanske zajednice u Srbiji – tvrdi Beriša.

On je potvrdio da ima dobre odnose sa SNS, ali je negirao da je član te partije.

– Imamo dobre odnose sa SNS, ali nisam član te ni neke druge partije. Vodim Maticu Albanaca u Srbiji – ističe naš sagovornik.

Prema podacima Matice Albanaca Srbije, od 157 opština i gradova u Srbiji, bez Kosova, u 141 žive Albanci, i radi se o broju od oko 180.000 ljudi. Sedište Matice je u Novom Sadu, a jedna od najprepoznatljivijih akcija u proteklim godinama u Novom Sadu je Bajramska sofra, čiji su suorganizatori zajedno sa Islamskom zajednicom.

Kako navodi Beriša, cilj Matice Albanaca je da se kroz pozitivne akcije smanji negativan stav prema građanima Srbije albanske nacionalnosti koji se na tu nacionalnu zajednicu, većinom, reflektuje kao posledica zbivanja na Kosovu. Moto Matice Albanaca je „Zato što živimo zajedno“.

Jedna od zapaženijih akcija je pomoć medicinarima Infektivne klinike Kliničkog centra Vojvodine. Članovi Matice Albanaca svakodnevno su tokom aprila pružali pomoć lekarima i drugim zdravstvenim radnicima Kliničkog centra Vojvodine koji se bore protiv kovida 19. Tako je svakog dana jedan od članova Matice koji je vlasnik pekare donirao pekarske proizvode zaposlenima, koje je Beriša donosio u Infektivnu bolnicu.

U intervjuu koji je dao za vojvođanske medije, Beriša kaže da je osnovnu školu završio na Kosovu, potom se preselio u Sarajevo, gde je završio vojnu školu, te nastavio školovanje u Novom Sadu. Bio je oficir JNA, a onda je godinama radio u vojnoj policiji u Novom Sadu. Oženjen je i ima dvoje dece.

O prilikama na Kosovu i odnosima Srba i Albanaca govorio je tokom gostovanja u emisijama TV Hepi i na tribinama. Pojedini mediji u Prištini nazivaju ga izdajnikom i podanikom Beograda, zamera mu se „što je u svakom intervjuu navodio da je Kosovo sastavni deo Srbije“ i „što se protivio NATO bombardovanju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari