Berlin pojačava pritisak na Beograd zbog Kosova 1Foto: Fonet/AP (arhivska fotografija)

Novi susret srpskog predsednika Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel, najavljen za petak 13. april, treba tumačiti kao jačanje pritiska Berlina na Beograd da postigne sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom što je pre moguće…

… ocenjuju za Danas predstavnici diplomatskih krugova i stručnjaci za regionalna pitanja iz Srbije i Nemačke.

„Berlin će nastaviti da vrši pritisak na Beograd u vezi sa kosovskim pitanjem i moguće je da će Merkel podsetiti Vučića na neka neispunjena obećanja. S druge strane, stiče se utisak da Vučić nije spreman na davanje novih ustupaka“, tvrde naši sagovornici.

Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu, kaže za Danas da ne „očekuje da će gospođa Merkel reći bilo šta novo gospodinu Vučiću, ali da će mu ponovo objasniti da Nemačka neće podržati članstvo Srbije u EU ukoliko na kraju pregovora Beograda i Prištine ne bude postignut održiv sporazum o formalnom statusu Kosova“.

– To znači da će Merkel ohrabriti Vučića da ozbiljno nastavi sa briselskim pregovorima i preneti mu da ubedi predstavnike vlasti u Beogradu da ne pričaju i ponašaju se na način koji bi ugrozio proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Istovremeno, Merkel će iznova potvrditi posvećenost Nemačke perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU, sa naročitim naglaskom na Srbiju. Ona će, verovatno, pomenuti i predstojeći samit o Zapadnom Balkanu koji se održava u Sofiji, na kojem Priština mora da bude prihvaćena kao učesnik u punom kapacitetu, smatra Altman.

Prema mišljenju Dušana Janjića, predsednika Foruma za etničke odnose, predstojeći sastanak u Berlinu biće „veoma koristan, pre svega, za samog Vučića, a, nadam se, i za Srbiju“.

– Ovo je kritičan trenutak jer je situacija u velikoj meri različita od jula prošle godine kada je Vučić pokrenuo inicijativu o pokretanju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu. Beograd se udaljio od koncepta pune normalizacije odnosa sa Prištinom, koji neki nazivaju i „model dve Nemačke“, na čemu Berlin insistira. Novije izjave predstavnika srpske vlasti, uključujući šefa diplomatije Ivicu Dačića, pa i Vučića, pokazuju da postoji veliki raskorak u odnosu na politiku Berlina. Druga tema koja će, bez sumnje, biti pomenuta na sastanku Vučića i Merkelove jeste bezbednost jer se prvi put posle dve decenije pominje mogućnost rata na Kosovu, što je za Nemačku neprihvatljivo. Dakle, biće to prilika da Vučić i Merkelova ozbiljno porazgovaraju. Iako Vučić ima značajan kapital dobrih ličnih i partijskih odnosa sa Merkel, taj kapital je umnogome potrošen u poslednje vreme i očekujem da se posle sastanka u petak srpski predsednik vrati politici malih koraka u normalizaciji odnosa sa Prištinom, ističe Janjić za Danas.

Podsetimo, kako je Danas ranije pisao, Berlin se zalaže za članstvo Kosova u UN u statusu posmatrača, čemu se Beograd oštro protivi.

Problem zbog Putina

Diplomatski izvori Danasa nezvanično tvrde da je „realno očekivati“ da će Vladimir Putin pozvati Vučića na predsedničku inauguraciju 7. maja u Moskvu, „što će Vučića dovesti u neugodnu situaciju u odnosima sa Zapadom“. „Na domaćem terenu za predsednika Srbije će biti dobro da ga pozove ruski predsednik, ali će mu to stvoriti nove probleme sa Zapadom“, navode naši sagovornici. Novosti su juče objavili da je u Kremlju za 7. maj planirana „velika svečanost“ i da će na tu ceremoniju biti pozvan i Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari