Biber: Tačka 10 vezuje se samo za priznanje manjina 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Profesor političkih nauka i stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Florijan Biber izjavio je danas da razgovore u Beloj kući o Kosovu tumači više kao pokušaj američke strane da se dijalog koristi za domaću politiku i da Donald Tramp može da „prodaje neki uspeh na međunarodnom planu, nezavisno od suštine i rezultata“.

„Ne bih to tumačio kao dokaz da sporazum treba da bude stvarno potpisan i da je on stvarno nešto što će uticati na odnose Srbije i Kosova“, rekao je Biber za N1.

Upitan zašto je priča o sporazumu koji će danas biti potpisan tajna, on je rekao da je to diplomatska praksa koja je važila i kod Briselskog sporazuma, na primer i da se u toku razgovora uglavnom ne objavljuje neki predloženi sporazum.

Biber je naglasio da nije praksa da se sporazum objavi dok nisu usaglašeni sve detalji, ali je ocenio da SAD nemaju cilj da nametnu neki dogoor kako je zvučalo u nekim medijima u četvrtak.

On je podsetio da Ričard Grenel govori da nije njegov cilj da uspe međusobno priznanje Srbije i Kosova, već da je reč o ekonomskim odnosima.

„Svi dokazi koji smo videli ne dokazuju da je sporazum vezan za priznanje. Čak i sporna tačka 10, ako se to pročita, vezuje se samo za priznanje manjina, a ne priznanje obe strane međusobno, čini mi se da je to izmišljeno sa srpske strane“, rekao je Biber.

Upitan da li se povodom sporne tačke 10 onda radi o terminološkoj zabludi, Biber navodi da se u engleskoj verziji koju je video i koja je cirkulisala u medijima, tačka 10 isključivo vezuje za manjine i da se uopšte ne govori o priznanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari