Bilčik: Napravljen iskorak u dijalogu o izbornim uslovima 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je da je na poslednjem međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima, uz posredovanje predstavnika EP, napravljen značajan iskorak u stvaranju boljih uslova za izbore i da se „može osetiti da je zemlja već u kampanji“.

„Izbori su sledeće godine, dakle postoji izražena politička svest da se izbori približavaju. To se može osetiti u komunikaciji sa svim političkim akterima. Mislim da je važno održati tu komunikaciju da bi se održala ravnoteža parlamentarne političke kulture“, rekao je on za N1.

Bilčik je konstatovao da se dosta napredovalo u razgovorima prošle nedelje i da se sad nada da će neki rezultati biti primenjeni u praksi. On je poručio da će predstavnici EP nastaviti da posmatraju ono što se događa u Srbiji, „pre svega političko takmičenje, koje treba da bude fer“.

Bilčik smatra da će, ako svi dogovoreni elementi budu u potpunosti primenjeni u praksi, biti stvoreni bolji uslovi za fer i slobodne izbore u Srbiji.

„I verujem da ovo treba da bude dobar signal svima onima koji se još pitaju da li da učestvuju u izborima“, istakao je on.

Bilčik je dodao da razume frustracije o kojima se govori u Srbiji, ali takođe misli da je jedini način da se unaprede životni uslovi u zemlji i šansa da se pridruži Evropskoj uniji.

Bilčik je poručio da razume brigu i frustracije dela opozicije koji bojkotuje parlament, ali da je najbolji način borbe protiv toga borba na izborima i pokušaj da se osigura podrška birača za promene demokratskim sredstvima, a to znači slobodne i fer izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari