Bilčik: Nastavak dijaloga ohrabrujući znak 1Vladimir Bilčik Foto: Beta/Milan Obradović

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da je ohabrujuće što su lideri Beograda i Prištine opredeljeni za dijalog ali da ne očekuje lako rešenje.

Povodom današnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučiča i premijera Kosova Avdulaha Hotijau Briselu, uz posredovanje EU, Bilčik je izrazio očekivanje da će dijalog Beograda i Prištine dati rezultate, konkretne zaključke što će biti važan signal evropske budućnosti.

Očekujemo da na jesen već imamo jasniju sliku, očekujemo rešenje pitanja Beograda i Prištine iako znamo da to neće biti lako, rekao je Bilčik u onlajn panel debati „Srbija posle korona virusa: Novi zamah u procesu proširenja“ koju su organizovali Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Fondacija Fridrih Ebert.

Šef briselske kancelarije  Nemačkog instituta za medjunarodne odnose i bezbednost (SWP)  Dušan Reljić ocenio je da bi bilo pravo čudo ako bi u dijalogu Beograda i Prištine bilo konkretnih rezutlata do jeseni zbog izbora u SAD ali i zbog toga toga što ni jedna strana u pregovorima nema stvarni legitimitet.

Reljić je rekao da zbog toga nije ubedjen da treba očekivati bilo kakve konkretne rezultate i dodao da je potrebna kritička rasprava u EU o tome šta se stvarno dešava u Srbiji i na Kosovu.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Medjak saglasio se da je legitimet zaista upitan, naglasivši da Kosovo nije ulaznica za EU i da bi eventualni sporazum postignut na brzinu brzo poklekao.

Pitanje Kosova nije ni jedini ni glavni uslov za članstvo u EU. Čak i da se to završi do jeseni otvara se pitanje gde je vladavina prava, dodao je Medjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari