Biserko: Pismo Bajdena podsećanje na obaveze Srbije u procesu dijaloga sa Kosovom 1Sonja Biserko (Foto: FoNet/ Aleksandar Mijailović)

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko smatra da niko ne može da bude iznenađen pismom američkog predsednika Bajdena, zato što je takva politika najavljena još kada je Bajden pobedio na izborima i predstavlja podsećanje Srbije na obaveze u procesu dijaloga sa Kosovom.

„Bilo je puno izjava njegovih bliskih saradnika, on je okružen ljudima koji dobro poznaju Balkan“, rekla je Biserko za RTK.

„Ovo je prvo pismeno obraćanje zvaničnoj Srbiji da joj uz čestitku za praznik kažu i šta očekuju od nje u narednom periodu. To je jedna politika koju Vučić vrlo dobro shvata i koja će se primenjivati na Balkan i na Srbiju, posebno u narednom periodu“, smatra Biserko.

Kako ističe, ovo je period iščekivanja da počne aktivna politika SAD i EU po pitanju Kosova, ali i regiona.

„Ovaj vakuum koristi Vučiću da realizuje svoje ciljeve, pre svega u Crnoj Gori. U ovom slučaju Kosovo nije toliko važno, više služi kao argument za neku kompenzaciju Srbije na nekoj drugoj strani“, izjavila je Biserko.

Biserko: Pismo Bajdena podsećanje na obaveze Srbije u procesu dijaloga sa Kosovom 2

Prema njenom mišljenju, Kosovo se drži otvorenim kao pitanje koje ni opozicija ni vlast neće ispustiti, sve dok tim pitanjem mogu da mobilišu podršku na izborima i za bilo kakvu situaciju u kojoj je potrebna homogenizacija nacije.

Ona je procenila da se ne očekuje skori napredak u dijalogu Beograda i Prištine, pod okriljem EU, kako zbog izbora na Kosovu tako i zbog predizborne atmosfere u Srbiji zbog izbora najavljenih za narednu godinu.

Predsednik SAD Džozef Bajden uputio je čestitku povodom Dana državnosti Srbije i poručio da SAD ostaju trajno posvećene unapređenju saradnje sa Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari