Biserko: Vlast i opozicija guraju društvo u neizvesnost 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Napadi na Tanju Fajon su indikativni, s obzirom da predstavlja Evropski parlament, koji postaje sve kritičniji prema Srbiji, odnosno njenoj nespremnosti da se reformiše.

Treba imati u vidu da će novi uslovi koje zagovara predsednik Francuske Emanuel Makron znatno pooštriti kriterijume, posebno u pogledu vladavine prava i borbe protiv korupcije. Dakle, poglavlja 22 i 23 u procesu integracije Srbije u EU. Naravno, treba imati u vidu i izjave Tanje Fajon o izbornim uslovima, kao i o negativnoj oceni bojkota tih izbora.

EU se zalaže za poboljšane uslove ali i za odustajanje od bojkota. Sve ukazuje da i opozicija i vlast nisu spremni da uvaže sugestije EU već da objektivno situaciju guraju ka eskalaciji koja može imati nepredvidljiv ishod – komentariše za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

„Kao novinarka, političarka i kao žena naučila sam da prihvatam mnoge stvari, uključujući male udarce, uvrede ili laži. Mi političari smo odgovorni za stanje u društvu. Uvek ću biti na strani dijaloga, medijske slobode, tolerancije. Usput, Sorosova stipendistkinja zaista nisam bila :)“, napisala je Tanja Fajon na Tviteru. Iz redova vladajuće strukture i SNS ona je nazvana Soroševim stipendistom, te nebitnim likom i pregovaračem kojeg je izlobirao Dragan Đilas.

– Afera „Krušik“ je do sada najozbiljnije dokumentovana afera koja je je očito uznemirila predsednika i njegove najbliže saradnike koji su involvirani. To se vidi, pre svega, i po njihovim neusklađenim odgovorima novinarima, ali i po nervozi kojom se njima obraćaju. I naravno, pre svega činjenicom da je predsednik završio u bolnici. NJegov odlazak u bolnicu poslužio je njegovim najbližim saradnicima da ga opišu kao „tolerantnu ličnost“, te da će se morati „kompletno menjati taj odnos koji trenutno šteti predsedniku“ – komentariše Sonja Biserko.

Kad je reč o napadima na istraživačke novinare, dodaje ona, koji su veoma uspešno razgolitili aferu koja direktno ugrožava aktuelnu vlast, to je već uhodana praksa, ističe ona, mada je ovog puta prekoračila uobičajenu granicu.

– Posezanje za očiglednim lažima kao što su, „Ćosić plaćen od albanske narko mafije“, difamacija TVN1 i svih istraživačkih novinara svedoči da su ovaj put ozbiljno uzdrmani. Ne bi čudilo da dođe i do nekih smena unutar same SNS, kako bi se pokala principijelnost predsednika kada je reč o njegovom odnosu prema korupciji na čemu je uostalom, i osvojio vlast 2012. godine – smatra Biserko.

Nezadovoljstvo građana na Zapadnom Balkanu, u Srbiji posebno, raste, zaključuje sagovornica Danasa, i moguće je, dodaje ona, da će doći do potresa koji će dovesti aktuelne vlasti u pitanje.

– U Srbiji se to nezadovoljstvo širi kapilarno u svim segmentima društva. Od univerziteta, do lokalnih inicijativa, najčešće vezanih za komunalne inicijative. U nekoj doglednoj budućnosti moguće je da to nezadovoljstvo na površinu izbaci i ličnost koja će biti sposobna da kanališe to nezadovoljstvo i artikuliše alternativnu politiku. Očigledno je i to da ovo vreme zahteva nove ličnosti na političkoj sceni – kaže Sonja Biserko za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari