Bleda kopija "Ibarskog marša" 1Foto: Printsrceen/ Youtube

Aktuelni „marš“ tridesetak Srba sa Kosova, naklonjenih predsedniku Srbije i lideru SNS Aleksandru Vučiću, do Beograda, sagovornici Danasa tumače kao imitaciju „Ibarskog marša“ predstavnika Lokalnog fronta iz Kraljeva…

… koji su pešice stigli u glavni grad Srbije na protest organizovan 16. januara, povodom godišnjice nerasvetljenog ubistva srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića. Podsetimo, Srbi sa Kosova, uglavnom iz Leposavića, krenuli su pešice 12. aprila i njihov cilj je da u prestonicu Srbije stignu 19. aprila, kako bi podržali skup Srpske napredne stranke u kampanji „Budućnost Srbije“ pokrenutoj kao odgovor na proteste opozicije.

Predrag Voštinić, aktivista Lokalnog fronta i učesnik „Ibarskog marša“, kaže za naš list da je akcija Vučićevih pristalica „bezočna potreba režima da odvratnom interpretacijom obesmisli i unizi svaki oblik političke borbe i aktivizma“.

– I nije to puko kopiranje „Ibarskog marša“, to je smišljena propagandna aktivnost sa krajnje nečasnim ciljem. Isto rade i sa svim oblicima štrajka, namerno troše i zloupotrebljavaju pojmove i termine, podsmevaju se časti i poštenju i glume žrtve. Ti „izabrani“ podržavaoci su za dan i po prešli 150 kilometara, a, verujte mi, da je to užasno veliki napor i za petodnevno hodanje. Dakle, logistički scenario, da bi se uništila ideja podviga, smatra Voštinić.

Marko Jakšić, bivši odbornik Skupštine opštine Severna Kosovska Mitrovica, sa liste „Srbija, demokratija, pravda – Oliver Ivanović“, ocenjuje za Danas da je marš Vučićević pristalica, „odnosno mahom iz Leposavića od administrativnog prelaza Jarinje do Beograda“ samo bleda kopija i loš pokušaj da se kopira „Ibarski marš“ momaka iz „Lokalnog fronta“ koji su time hteli da ukažu na nerasvetljeno ubistvo Olivera Ivanovića.

– Pored toga, marš navodno treba da pokaže neizmernu ljubav kosovskih Srba prema Aleksandru Vučiću i apsolutnu bezrezervnu podršku njegove politike. Fascinantna je njihova brzina kretanja, jer su put od Jarinja do Kraljeva, oko 100 kilometara, lagano savladali postavljajući neka nova merila za brzinu pešačenja. Ovim tempom oni će u Beograd stići mnogo pre mitinga. Pored toga, ovaj marš nije ni približno ispraćen kao „Ibarski“ pa mi nemamo mnogo fotki i podataka o kretanju učesnika, osim onih koje nam serviraju prorežimski mediji i to isključivo o tome da su učesnici već stigli u određeno mesto, što izaziva sumnju u njihovu iskrenost. Sve u svemu bleda kopija, koja podseća na marš Bate Živojinovića u filmu „Lepa sela lepo gore“, zaključuje Jakšić.

Sem Dodika dolazi i lider HDZ BiH Čović?

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, mitingu SNSK prisustvovaće i „veliki broj Srba iz regiona“, uključujući predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, te predstavnici nacionalnih manjina u Srbiji, kao i lider HDZ BiH Dragan Čović. „Ceo skup biće sniman dronovima kako bi se pokazala masovnost podrške Aleksandru Vučiću i planirano je da se Vučić okupljenima obrati ispred Doma Narodne skupštine, što će predstavljati jasan odgovor naprednjaka na građanski protest organizovan u subotu, 13. aprila“, ističu naši izvori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari