Bojko Borisov dolazi na otvaranje istočnog kraka Koridora 10 1Bojko Borisov Foto: EPA PETKO NALBANTOV

Tenzije na liniji Srbija-Bugarska već se smiruju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je kritike na račun bugarskog premijera Bojka Borisova izrekao na svoju ruku, dok predsednik Srbije ima izuzetne odnose sa Borisovim, što pokazuje i orden koji je dodeljen tom bugarskom zvaničniku na Sretenje, i objasnio mu je da se ništa ne menja kada je reč o odličnoj saradnji dveju država, kažu za Danas pojedini predstavnici diplomatskih krugova, komentarišući „zatezanje“ situacije između zvaničnog Beograda i Sofije. Diplomate napominju da su bugarski zvaničnici više puta istakli da odnosi Srbije i Bugarske „nikada nisu bili bolji“, te da se uskoro planira otvaranje istočnog kraka Koridora 10 (od Niša ka bugarskoj granici), a otvaranju će prisustvovati i Borisov.

Podsetimo, ministar Dačić je prošlog vikenda izjavio da Borisov ne treba da drži lekcije budućem šefu diplomatije EU, reagujući tako na izjavu bugarskog premijera da novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ne može da se rukovodi stavom Španije o Kosovu, nego da mora da poštuje stav cele EU o nezavisnosti Kosova. Potom je ambasador Srbije u Sofiji bio pozvan na sastanak u Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske, dok je otpravnik poslova Bugarske pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Da izjave Borisova i Dačića neće na duži rok uticati na srpsko-bugarske veze, koje su u proteklih nekoliko godina osnažene i pokretanjem „Krajovske grupe“ („Kvadriterala“) – projekta saradnje Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije, pokazuje i poruka bugarskog premijera da nije dozvolio šefici bugarske diplomatije Ekaterini Zaharijevoj da oštro reaguje na Dačićevu izjavu jer „zna koliko je pitanje Kosova bolno za Srbe“. Borisov je na kongresu svoje stranke, Gerb, u Sofiji, kazao da će Bugarska „pomoći svojoj braći Srbima“ i naveo da će sledeće godine biti završena izgradnja auto-puta ka Beogradu, preneo je RTS.

Predsednik Srbije izjavio je da Srbija i Bugarska imaju odlične odnose, a sve ostalo su, prema njegovom mišljenju, „prolazni nesporazumi“.

– Bugarska je priznala nezavisnost Kosova, Srbija ne priznaje, i to su naše razlike. U svemu ostalom imamo dobre odnose, ovo je prolazni nesporazum. Razgovaraću s Borisovim i predsednikom Radevim, mi imamo pripadnike bugarske manjine u Srbiji, za koje hoću da se osećaju kao svoji na svom, poručio je Vučić prekjuče nakon susreta sa decom sa Kosova u Predsedništvu Srbije.

„Široko srce Sarajeva“

Ivica Dačić se juče u Sarajevu zahvalio BiH na „dobro vođenom i dinamičnom jednogodišnjem predsedavanju Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi“, ističući da mu je zadovoljstvo što je ponovo u Sarajevu, „gradu koji je nebrojeno puta do sada pokazao svoje gostoprimstvo, široko srce i otvorenost prema svima koji u njega dolaze“. „Svi mi imamo velika očekivanja od EU i pokušavamo da pronađemo svoje mesto u njoj. Nebrojeno puta do sada smo rekli, a ponoviću to i sada, da je među glavnim spoljnopolitičkim prioritetima Srbije članstvo u EU“, naglasio je šef srpske diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari