Bojkot blok zasad neće predavati ništa 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Iako se deo opozicije koji je izašao na prošle izbore odazvao pozivu predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i juče se prijavio za dijalog vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta predavši svoju platformu za taj dijalog na pisarnici parlamenta, to ne znači da dogovor ovog i bloka bojkot partija oko zajedničke platforme nije moguć.

Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke koja je juče sa još devet svojih partnera predala platformu Skupštini, upitan da li ovaj čin znači da definitivno nema niti će biti dogovora sa ostatkom opozicije, kaže da ne misli da je dogovor nemoguć.

– Čekali smo dovoljno dugo i pozivali na dijalog opozicije. Ne mislim da je dogovor nemoguć, kao što sam ubeđen da smo svi na istom zadatku da vratimo poverenje građana u birački proces – kazao je Movsesijan za Danas.

U bojkot bloku juče nisu želeli da za naš list komentarišu potez opozicije okupljene oko SDS. Nezvanično nam je rečeno da oni i dalje smatraju da treba stati iza zajedničkog dokumenta sa uslovima budući da su platforme oba bloka vrlo slične. Prema rečima naših izvora u ovom bloku, bojkot opozicija za sada neće predavati ništa na pisarnici Skupštine, kao i da su njihovi zahtevi poslati posrednicima iz Evropskog parlamenta, od kojih se očekuje da predlože format i teme budućeg dijaloga, koji je najavljen za drugu polovinu marta.

Optimizam je gostujući na televiziji N1 izrazio zamenik predsednika SSP Borko Stefanović. On je rekao da opozicija vodi vrlo živ dijalog oko zajedničke platforme i da nema nepremostivih razlika.

„Otvaranje RTS, kontrola izbornog proceca, onemogućavanje zloupotreba biračkih listića i razdvajanje izbora. Ovo nisu pregovori, ovo je dijalog, interparlamentarni, proizvod je pritiska i bojkota koji se desio i onemogućio da Vlada ima pun mandat“, rekao je Stefanović i dodao da nije tačno da nema dogovora i da još nije isključeno da će se ići sa jednom platformom, ali da to nije od suštinskog značaja.

Prilikom jučerašnje predaje predloga platforme generalni sekretar Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov izjavio je da mu je žao što nije uspostavljena jedinstvena platforma sa ostalim opozicionim strankama i dodao da se „blok Dragana Đilasa nije odazvao pozivima na razgovore“. On je rekao da se nastavljaju i pregovori sa Radio-televizijom Srbije i naveo da emisija „Reč na reč“ jeste „mali prostor za drugačije, kritičko mišljenje i prostor za opoziciju, ali je daleko od dovoljnog“. Prema njegovim rečima, opozicija na pregovore ide „sa dobrom voljom“, ali bez prevelikog optimizma, uz apel vlastima da „dogovori počnu što pre“.

Potpredsednik Građanskog demokratskog foruma Rade Veljanovski je upozorio da zahtevi, ako su „nerealni i maksimalistički, nemaju šanse da budu usvojeni“, i objasnio da se grupa organizacija koja je predala predlog platforme opredelila da njeni zahtevi budu zasnovani na medijskim i izbornim zakonima Srbije „jer oni nisu loši i u velikoj meri implementiraju evropsko iskustvo i standarde, ali se nažalost ne ostvaruju“.

Movsesijan je naglasio da se boji da „nigde nećemo stići“ ako pregovori krenu „putem rijalitija, što je običaj ove vlasti“ i da će odgovornost „poneti isključivo režim“.

Predlog za pregovore su zajednički predali Socijaldemokratska stranka, Nova stranka, Građanski demokratski forum, Mađarski pokret, pokret Jedan od pet miliona, Vlaška stranka, KLIP Marka Bastaća, Nova Srbija Velimira Ilića, Demokrate Srbije (grupa Branislava Lečića) i Zelena stranka. Iz ove grupe su 16. februara saopštili da su platformu poslali i pregovaračima iz Evropskog parlamenta.

Dačić: U toku pripremna faza

Predsednik Skupštine  Ivica Dačić izjavio je juče gostujući na televiziji K1 da je u toku pripremna faza za međustranački dijalog i ocenio da se evroparlamentarcima ne žuri, jer, kako je rekao, oni žele da razgovaraju sa svima posle čega će biti napravljena dinamika, spisak tema i lista učesnika. Dačić je  precizirao da evroparlamentarci žele da razgovaraju i sa parlamentarnim i sa vanparlamentarnim strankama, kao i sa Vladom Srbije. Ponovio je da dijalog ne vodi Evropski parlament već Narodna skupština i da samim tim neće niko sa strane određivati učesnike, te ocenio da se stiče utisak da je evroparlamentarcima bitno da učestvuje samo nekoliko stranaka koje nisu u parlamentu. Dačić je rekao da se na njegov poziv do sada odazvalo pet-šest stranaka koje su dostavile Skupštini platforme, među kojima su i manjinske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari