Bojkotom smo vratili SNS i SRS u prirodni zagrljaj 1Foto: Vojkan Ristić

Našu svakodnevicu čine brutalni, opasni i nekulturni istupi Vojislava Šešelja, koji slavi ili priziva smrt svojih neistomišljenika.

Odbijanje razgovora u uslovima kada se jezik mržnje nesmetano promoviše i pretvara u političke poruke, nije samo odraz naše političke kulture i poimanja suštine parlamentarizma, pa i normalnosti, već nužna odbrana od nečega protivnom čovečnosti i razumu – kaže za Danas Goran Ćirić, šef poslaničkog kluba Demokratske stranke, u parlamentu Srbije, povodom polemika u javnosti da li je neučestvovanje u plenarnom radu parlamenta ispravan način političke borbe.

Uz podsećanje da je DS dana dosledno insistirala na poštovanju zakona i tražila od predsednice parlamenta da se Vojislavu Šešelju ukine poslanički mandat, Goran Ćirić ističe da je ignorisanje opravdanih zahteva dovelo do eskalacije verbalnog i svakog drugog nasilja.

„Mimikrijom ova vlast to pokušava da prikrije, umanji ili krivicu prebaci na opoziciju. Činjenice su neumoljive i podupiru tezu koja se mogla čuti da je Šešelj jedino bio opozicija Demokratskoj stranci“, ističe Ćirić.

„Odluku o bojkotu plenarnih sednica Skupštine doneli smo u nastojanju da otkrijemo pravu suštinu najvažnije institucije u Srbiji, da ogolimo osovinu na kojoj počiva aktuelna vlast. Sadašnji sastav i sam rad prikazuje bezidejnost vladajuće koalicije i daju za pravo odluci koju smo doneli. Nismo sledili diktat, već dali odgovorni i promišljeni odgovor“, rekao je Ćirić na pitanje Danasa da li DS preispituje odluku o bojkotu.

Naš sagovornik navodi da su poslanici iz redova opozicionih stranaka tri godine pokušavali argumentima, predlozima, amandmanima da ožive debatu u nemogućim uslovima. „Međutim, vlast očito je trajno opredeljena da generiše mržnju, podelu i sukobe, uskraćujući prava neistomišljenicima“, kaže Ćirić i ukazuje da se preko suspenzije parlamenta od strane predsednice u predvečerje predsedničkih izbora olako prešlo u javnosti.

„Upravo su takvi postupci otvorili vrata za sva dešavanja koja su usledila, od pretnji narodnim poslanicima, skandaloznog govora mržnje Verica Radete, etiketiranja poslanika i poziva na linč. Do brutalizacije jezika i ponašanja došlo je zbog blagonaklonog odnosa vladajuće koalicije“, zaključuje Ćirić.

„Odlukom o neučestvovanju mi smo SNS i SRS vratili u prirodno stanje, u neraskidiv zagrljaj, vi sada ne možete da vidite razlike u idejnom i ideološkom delovanju ove dve stranke“, navodi šef poslaničkog kluba DS i ističe i da Demokratska stranka uvek bila na najžešćem udaru ostrašćenih ekstremista i protivnika demokratije.

„Postoji mnoštvo razloga i povoda da se bilo ko iz vlasti odredi i osudi postupanja Vojislava Šešelja, kako se to ne događa, jasno je da on naličje lica ove i ovakve vlasti. Demokratska stranka je navodila i pravno-formalne razloge koji obavezuju Maju Gojković da pokrene postupak za sankcioniše lidera radikala i ukine mu poslanički mandat. To se nije našlo ni na dnevnom redu, što svaki razgovor o prirodi i iskrenosti poziva na dijalog čini problematičnim, upitnim i neiskrenim. Vojislav Šešelj najavljuje da će ponoviti dela za koja je već pravosnažno osuđen, piše i drugima preti progonima, deportacijom i zločinom protiv čovečnosti, zato poslanici Demokratske stranke ne žele da sede u skupštinskim klupama i svedoče o nekažnjivosti takvih dela“, zaključuje Goran Ćirić.

Vlast je duboko antievropska

„Mi živimo u partijskoj državi, klijentelističkoj ekonomiji. Nikakvo zaklanjanje iza deklarativnog opredeljenja za evropske vrednosti ne može promeniti činjenicu da je ova vlast duboko antievropska. Ovaj režim je potpuno urušio institucije. Politički sistem je samo teorijski pojam. Skupština služi kao svojevrsni rijaliti u kome se neskriveno sprovodi nasilje. Da li je režim ijednim gestom iskazao težnju da stanje istinski promeni? Sem što je stanje proizveo, režim na svaku kritiku odgovora pojačanom represijom“, navodi Goran Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari