Dragoljub Bakić: Bolje je imati plan za izazivanje novih izbora 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Svaki čas neko izbacuje takve predloge i varijante za navodnu protiv vlasti, godinama unazad… Te, paralelni parlament, pa vlada u senci…

Mislim da je to glupo i da nema nikakvog učinka na realnost, ne proizvodi nikakve posledice, komentariše za Danas arhitekta Dragoljub Bakić ideju Dragana Đilasa, lidera Saveza za Srbiju, koju je, pre dve večeri, izneo u emisiji „Utisak nedelje“. Đilas je, naime, pomenuo kao ideju da se osnuje alternativni parlament sa uglednim ljudima, i tom prilikom pomenuo sagovornika Danasa, Dragoljuba Bakića, da bude u „paralelnom“, opozicionom telu.

Bakić u izjavi za naš list zahvaljuje na poverenju koje mu je Dragan Đilas ukazao, ali ponavlja da, prema njegovom mišljenju, takav čin može imati smisao.

– To je toliko neozbiljno, moram da priznam, da je baš zgodno za ignorisanje – kaže Bakić za Danas.

Bolje bi bilo, dodaje sagovornik našeg lista, da se misli o tome šta će biti 22. juna, posle izbora, da se, kako ističe, nađe konkretan plan za izazivanje vanrednih izbora.

– Mi, najpre, moramo da mislimo o tome da se zadrži Šabac u slobodnoj zoni. Ako „padne“ Šabac na ovim izborima, mogućnost da se pokrenu značajnije promene, postaće mnogo teže. Ako Šabac ne bude „pao“ u ruke Srpskoj naprednoj stranci, onda bi trebalo koncentrisati te opozicione snage na to da budu raspisani ponovni, vanredni izbori u Beogradu. To bi, prema mom mišljenju, bio ispravan cilj. Mogao bih da kažem, dakle, da sve zavisi od Šapca – ističe Dragoljub Bakić za Danas.

Dragoljub Bakić: Bolje je imati plan za izazivanje novih izbora 2

Kao sledeći postizborni čin, Bakić navodi oživljavanje i povratak Demokratske stranke, odnosno raspad Saveza za Srbiju.

– Vidite, taj Savez za Srbiju, to mora da se raspadne. To je takva jedna mešavina, jedan užasno nakaradan savez… To mora da propadne. Ono što mislim da jeste značajno za početak promena i dalji razvoj u smislu pada aktuelne vlasti predstavlja oporavak Demokratske stranke. Tu ne mislim, naravno, na učešće, ulogu i povratak Borisa Tadića, bivšeg predsednika „demokrata“, u tu partiju, ili na nekoga poput Vuka Jeremića… To mora da bude stranka koja neće imati ni „N“ od nacionalizma – kategoričan je Dragoljub Bakić.

U Demokratskoj stranci, napominje on, pozicije treba da zadrži Zoran Lutovac, današnji predsednik, ali liderske moraju da preuzmu i ljudi poput aktuelnog gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića.

– Plan za buduću strategiju borbe za društvene promene su, dakle, vanredni izbori u Beogradu i oporavak DS. Jer, vidite, mi sa druge strane, u opoziciji, moramo da imamo jaku partiju sa kojom i Evropska unija može da razgovara i da uvažava njihova stanovišta kada je reč o situaciji i problemima u društvu. Ovo sada što imamo je besmisleno – kaže Bakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari