Borelj o imenovanju specijalnog izaslanika za Balkan u ponedeljak 1Foto: BETA/MILOS MISKOV/DS)

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj će u ponedeljak, pred ministrima inostranih poslova zemalja članica EU, predstaviti ideju o imenovanju specijalnog izaslanika ili predstavnika, potvrdili su zvaničnici EU, prenosi RSE.

Iako se o mogućnosti imenovanja specijalnog izaslanika govorilo mesecima, na ministarskom sastanku u ponedeljak će se prvi put formalno pokrenuti rasprava oko ovog pitanja.

Zvaničnici EU, upućeni u ovo pitanje tvrde da je i dalje nejasno koje područje delovanja će obuhvatiti ova osoba, ni u geografskom, niti u političkom smislu.

Tvrde da bi tek trebalo odlučiti da li će ovaj izaslanik ili predstavnik biti nadležan za ceo Balkan, ili samo za Kosovo i BiH.

U svakom slučaju, već se podrazumeva da će dijalog između Srbije i Kosova ostati fokus angažovanja budućeg imenovanog predstavnika.

Ostaje nejasno, takođe, da li će ova osoba imati funkciju specijalnog izaslanika ili predstavnika. Ove dve funkcije se suštinski razlikuju. Izaslanika može lično imenovati šef evropske diplomatije, a imenovani bi odgovarao samo njemu, odnosno Borelju.

A u slučaju da se odluči da ipak bude specijalni predstavnik EU, onda treba da se ispoštuju sve procedure budući da bi ova osoba bila institucionalizovana u evropskim strukturama i imenovanje bi trebalo da potvrde sve zemlje članice Evropske unije. Ta osoba bi, takođe, odgovarala Savetu ministara, ne samo Borelju.

Prema evropskim izvorima, narednog ponedeljka će biti samo početak rasprave, jer tek treba da se razjasne stvari i ispoštuju neophodne procedure.

Formalno imenovanje se očekuje, kako kažu “kasnije u ovoj godini”, ali bi trebalo da se sve procedure okončaju do proleća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari