Borelj: Razgovori „nisu uvek laki”, ali se vidi „posvećenost i poštovanje obe strane” 1Žozep Borelj Foto: EPE-EFE/ FRANCOIS LENOIR POOL

Visoki predstavnik Evrospke unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ocenio je danas uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine da razgovori „nisu uvek laki”, ali da vidi „posvećenost i poštovanje obe strane” i da su to zajednički potvrdile i uoči današnjeg sastanka.

„U zajedničkoj izjavi obojica (Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti) su podsetili da su vezani za evointegraciju u Evropsku uniju, da tome daju najveći prioritet i da će nastaviti da rade na dijalogu koji vodi Evropska unija”, rekao je Borelj.

Takođe su se obavezali da će „udvostručiti svoje napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU, u skladu sa preuizetim obavezama”.

„Prirodno, njihovi stavovi se razlikuju, ali oni se ovde ponovo vraćaju kako bi pronašli zajednički jezik i radili na sveobuhvatnoj normalizaciji svojih odnosa – baveći se svim otvorenim pitanjima”, naveo je Borelj

On je za današnji sastanak najavio „dve dodatne veoma važne teme – aranžmani za manjinske zajednice i rešavanje međusobnih finansijskih potraživanja i imovine”.

„Obe teme su vrlo osetljive i veoma važne za budući odnos između Kosova i Srbije i za svakodnevni život građana”, naglasio je šef evrodiplomatije.

Borelj je najavio da će o rezultatima današnjeg razgovora nakon sastanka govoriti specijalni predstavnik EU za dijlog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari