Borelov portparol: Vučić i Kurti se sastaju 19. jula u Briselu, u dijalogu ima napretka 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ; Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i premijer Kosova, Aljbin Kurti, sastaće se 19. jula u Briselu u okviru nove runde dijaloga Beograd-Priština, uz učešće visokog predstavnika EU Žozepa Borela i podršku posrednika EU Miroslava Lajčaka.

To je danas izjavio Borelov portparol Peter Stano i ocenio da je bilo napretka na poslednjem tehničkom dijalogu, kao i na prethodnim sastancima.

Stano je naglasio je da je cilj dijaloga „uzajamno prihvatljiv konsenzus i kompromis kako bi se došlo do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa“.

U Beogradu je objavljeno da je Vučić danas izjavio da veruje da će se dijalog s Prištinom nastaviti na najvišem nivou u Briselu tokom druge polovine jula, što će biti prilika da zatraži zaštitu za Dragicu Gašić, jedinu srpsku povratnicu u Đakovici, izloženu pritiscima i pretnjama.

Kurti: Kosovo može da nastavi da funkcioniše i bez priznanja Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da Kosovo može da nastavi da funkcioniše i bez priznanja Srbije i da Vlada koju on predvodi odbija da to priznanje dobije tako što će da ga „plati“ teritorijom ili funkcionalnošću.

U intervjuu za European Western Balkans koji prenosi koha.net, Kurti je rekao da bi bilo dobro da Srbija prizna Kosovo.

„Naravno da bih više voleo da Srbija prizna Kosovo, ali ako to ne učini, moramo živeti bez tog priznanja. Ne planiram da zamenim nekadašnju kosovsku zavisnost od Srbije novom kosovskom zavisnošću srpskog priznanja naše nezavisne države“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, Kosovo je 13 godina živelo bez priznanja Srbije.

„Bilo bi lepo da nas priznaju, ali nećemo to platiti ni teritorijom ni funkcionalnošću naše države. Kosovo je nezavisno. Priznalo ga je 26 od 30 zemalja NATO, 22 od 27 država članica EU“, rekao je on.

Govoreći o odbijanju Kosova da bude deo regionalne mini-šengenske inicijative, Kurti je rekao da nema logike da se nastavi sa tom inicijativom kada je iz Berlinskog procesa proizašlo zajedničko regionalno tržište, a Srbija još nije priznala Kosovo.

Za Vladu koju vodi je ocenio da je najbolja koja je ikada postojala na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari