Borisov: Bez sporazuma nema pridruživanja 1Bojko Borisov Foto: Fonet/AP

„Ne mogu da vam dajem savete, ali ukoliko ne potpišete sporazum sa Beogradom ni Srbija ni Kosovo se neće pridružiti Evropskoj uniji“, rekao je danas u Prištini premijer Bugarske Bojko Borisov.

Borisov je sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem razgovarao o bilateralnoj saradnji, evropskom putu Kosova, kao i odnosima Beograda i Prištine, prenosi RTK2.

„Uvek kada sam sa svojim prijateljima (Aleksandrom) Vučićem i (Andrejem) Plenkovićem kažem ‘i naši prijatelji na Kosovu’, uvek spomenem i našeg prijatelja Hašima Tačija. Ovde isto kažem da se nadam da će naš prijatelj Vučić i sve kolege nastaviti dijalog izmedu Srbije i Kosova kako bi dali do znanja Evropskoj uniji da će primiti države koje nemaju problem“, rekao je Borisov.

„Imate veliki teret ali sa predsednikom Vučićem to treba da rešite. Nema druge alternative“, naglasio je on.

Na pitanje novinara da li ima ima predlog za rešenje problema Beograda i Prištine i šta bi taj sporazum trebalo da sadrži, Borisov je odgovorio: „Ne mogu da vam dajem savete, ali ukoliko ne potpišete sporazum sa Beogradom ni Srbija ni Kosovo se nece pridružiti Evropskoj uniji“.

Borisov boravi u poseti Kosovu mesec dana uoči samita Evropske unije u Sofiji, na kome će se razgovarati i o proširenju EU na Zapadni Balkan.

„To je jedinstvena prilika i za Kosovo. Zahvaljujem premijeru Borisovu na njegovom angažovanju. Bugarska je model brze integracije u NATO i Evropsku uniju, za šta je i Kosovo veoma odlučno. U procesu smo vizne liberalizacije, ponovo naglašavam da je Kosovo ispunilo svih 95 kriterijuma“, rekao je Tači.

Bojko Borisov se u Prištini sastao i sa premijerom Ramušem Haradinajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari