Borko Stefanović: Vučićeve avgustovske teme o pritiscima 1Foto: FoNet / Aleksandar Barda

Bliski istok i Avganistan su daleko važnije teme za Ameriku i nešto na čemu se i te kako gubi podrška i rejting. Kosovski problem se i dalje primarno vidi kao evropska tema i posao za Brisel, kaže za Danas Borko Stefanović, zamenik predsednika SSP i nekadašnji pregovarač Srbije u dijalogu sa Kosovom.

Budući da je slom avganistanske vojske i vlasti zatekao čitav svet i ukazao na propuste Amerike postavlja se pitanje na koji način će ova sitaucija uticati na ponašanje američke administracije po pitanju pregovora Srbije i Kosova.

Hoće li predsednik SAD, Džo Bajden, hteti neki laki poen posle debakla u Avganistanu, pa će pritisak na Beograd i Prištinu porasti, ili će pak bavljenje ovom situacijom Ameriku udaljiti od pitanja Kosova.

Sve ovo se nameće kao pitanje jer se stekao utisak da će posle pada Donalda Trampa, bivšeg predsednika SAD, nova administracija uložiti veći i jači napor u rešavanju spora Srbije i Kosova oko kosovske nezavisnosti, naravno u saradnji sa Evropskom unijom koja formalno i vodi dijalog.

– Situacija na Bliskom Istoku i Avganistanu ne može da se poredi sa kosovskim pitanjem ili Zapadnim Balkanom uopšte, gledano po prioritetima i važnosti za velike sile. Samim tim treba kao avgustovske lake teme gledati na povremena Vučićeva ponavljanja priče o pojačavanju pritiska po pitanju Kosova. Takođe, na isti način treba gledati i navodnu potrebu amerike da na spoljno-političkom planu ima neki uspeh baš na pitanju Kosova – ukazuje Stefanović, koji je bio i službenik ambasade Srbije u Americi.

On podseća na takav „uspeh“ Trampa sa Vašingtonskim sporazumom.

– Realno, i Bliski istok i Avganistan su daleko važnije teme za Ameriku i nešto na čemu se i te kako gubi podrška i rejting. Kosovski problem se i dalje primarno vidi kao evropska tema i posao za Brisel. Bez obzira što je dijalog sa Prištinom u velikoj krizi i što svi u EU žele da se to pitanje reši dogovorom, teško će to ići sa diktatorom sa jedne strane i ekstremnim nacionalistom i revizionistom sa velikim nacionalnim snovima da druge strane. Nema rešenja bez demokratizacije Srbije i regiona – zaključuje Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari