Boško Obradović: Kakav opozicioni savez je prihvatljiv za Dveri? 1Foto: Dveri

Predsednik Dveri, Boško Obradović, danas je na konferenciji za novinare u Čačku govorio o mogućnostima za opozicionu saradnju. Dveri će u savez samo pod uslovom politike očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Ovih dana u mnogim medijima se komentariše da li će Dveri biti deo jedne opozicione kolone ili ne. Zbog birača i pristalica Dveri, kao i drugih koji su zainteresovani za ovo pitanje, dužan sam da odgovorim kakav opozicioni savez je za Dveri prihvatljiv.

Za Srpski pokret Dveri je prihvatljiva opoziciona saradnja radi smene sadašnje vlasti, posebno kada je u pitanju borba za slobodu medija i fer i poštene izbore. Niko od nas u opoziciji samostalno trenutno ne može da pobedi Vučića i zato je potrebno sarađivati i ukrupnjavati opozicione potencijale. Ali smena ove vlasti, sa Vučićem na čelu, nije i ne sme biti cilj sam po sebi. To je nužan korak ka sprovođenju politike i programa koji će urediti Srbiju. Zato opoziciona saradnja mora počivati i na zajedničkim programskim tačkama. Sebe vidimo u jednom ozbiljnom opozicionom savezu koji bi prevazišao podele na levicu i desnicu, građansko i nacionalno, tradicionalno i moderno. Naša „crvena linijaˮ je očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, i sa svima koji su za poštovanje Ustava Srbije i Rezolucije 12 44 SB UN, a protiv da se tzv. nezavisnom Kosovu omogući članstvo u UN, možemo da sarađujemo.

Za Dveri je veoma važno da se u programu budućeg opozicionog saveza i nove vlasti nađe porodična politika, donošenje zakona o ispitivanju porekla imovine i nezastarevanje krivičnih dela iz privatizacija, nova ekonomska politika podrške domaćoj privredi i poljoprivredi, sprečavanje prodaje nacionalnih resursa, vraćanje otetih penzija, zaštita bankarskih klijenata, ukidanje nepravednog sistema javnih izvršitelja i zaštita prezaduženih porodica, sistemska borba protiv kriminala i korupcije, zaštita ćirilice, podrška Srbima u regionu i dijaspori, protivljenje GMO i prodaji poljoprivrednog zemljišta, pomoć ratnim vojnim veteranima i radnicima oštećenim u pljačkaškim privatizacijama… O svemu ovome sam poslednjih nedelja razgovarao sa kolegama iz opozicije na osnovu mandata koji mi je dalo Predsedništvo i Glavni odbor Dveri i postoji razumevanje po tim pitanjima. Verujem da bi ovakav program opozicije zaista bio nešto novo na srpskoj opozicionoj sceni i u jedan takav opozicioni politički savez Dveri nemaju razloga da ne uđu, jer on onda garantuje ostvarenje naše politike za koju se zalažemo godinama unazad.

Za Srpski pokret Dveri nije prihvatljiva saradnja sa lažnom opozicijom, tj. onima koji sarađuju sa aktuelnim režimom, kao što su Vojislav Šešelj, Nenad Čanak i Čedomir Jovanović. Takođe, za nas je neprihvatljivo da budemo deo opozicionog saveza koji bi se zalagao za ulazak Srbije u ovakvu EU po svaku cenu, za članstvo u NATO ili za odricanje od KiM i potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma sa nepostojećom državom Kosovo. Jer, u čemu se razlikuje takva politika od aktuelne Vučićeve politike? Vučića jedino može i treba da smeni drugačija politika od Vučićeve.

Podrazumeva se i da ne bismo sedeli sa onima koji bi od Dveri tražili da se odreknemo svojih političkih uverenja, a svakako pozdravljamo ako ih drugi prihvataju i dolaze na naše političke pozicije. Za nas je nedopustivo da napustimo svoj program zbog bilo kakvog opozicionog saveza ili dolaska na vlast. Mi nismo kao Vučić – mi držimo do principa, morala i poštenja u politici, i nismo na prodaju.

Nije sporno da među nama u opoziciji postoje neke ideološke i političke razlike, ali treba naglasiti da se možemo složiti oko velikog broja tema, znatno više nego što mnogi misle i očekuju. Postavlja se pitanje šta je važnije: insistirati na razlikama i podelama u opoziciji ili se ujediniti u jedan politički savez za smenu vlasti? Mnogi se, takođe, pitaju šta će biti sa našim razlikama ako se ujedinimo? Postoji rešenje i za ove dileme. Potrebno je oročiti prelaznu Vladu nakon Vučićevog pada na godinu dana, osloboditi medije i omogućiti slobodne izbore, a onda svako neka nastupi onako kako smatra da treba i neka predstavi svoj program, a građani Srbije neka slobodno biraju bez straha, ucena i pritisaka svih vrsta kojima su danas izloženi.

Dakle, Dveri su otvorene za opozicionu saradnju u cilju uspostavljanja normalnog života u Srbiji, ali nikako u cilju da posle Vučića dođe drugi Vučić koji bi nastavio u istom pravcu. Srbiji su potrebne istinske političke promene: i spoljnje i unutrašnje politike, i kadrova na svim funkcijama, i čitavog sistema vlasti.

Kada se budu znale sve opcije za potencijalne političke saveze u opoziciji, Glavni odbor Dveri daće konačnu reč. Bez obzira na formu nastavka opozicione borbe, Srpski pokret Dveri se neće menjati i neće odstupiti od svog programa koji danas pobeđuje širom Evrope i koji predstavlja jedinu modernu evropsku političku činjenicu u savremenoj Srbiji.

Ako može u Velikoj Britaniji, „Višegradskoj četvorkiˮ, Austriji ili Italiji – politika Dveri kad-tad pobediće i u Srbiji.

Autor je narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari