Boško Obradović: Vučić treba da se opredeli da li Jovičića brani ili žrtvuje 1Foto: Beta/Miloš Miškov

„Aleksandar Jovičić, naprednjak i bivši predsednik opštine Palilula, u pritvoru je zato što tako Aleksandar Vučić hoće i biće pušten kada on to odluči. Predsednikovu zaštitu će imati samo oni naprednjaci koji su bespogovorno lojalni partiji i njemu samom i zbog toga, ali i nedopustivog pritiska na pravosuđe, Srbija se brzim koracima vraća u onu fazu kada se priznavao samo sud partije“.

To kažu sagovornici Danasa komentarišući izjavu predsednika države i Srpske napredne stranke da je Jovičić u pritvoru samo zato što je član SNS-a.

Vučić je gostujući na televiziji Hepi naveo da Jovičića „neće da puste da se brani sa slobode samo zato što je iz Srpske napredne stranke, iako je podneo i ostavku i svi svedoci su saslušani“.

„Valjda se pokazalo da je veći kriminalac od drugih. Ali šta da radite, to je da bi oni pokazali nekoj ambasadi da su oni sposobni i da Vučić ništa ne kontroliše“, rekao je predsednik Srbije, i dodao da se nasmejao kada je video obrazloženje odluke da se Jovičić ne pusti iz pritvora i pitao da li je neko upoznao tog sudiju sa tim šta se dešava. VučiĆ je naveo da je viši tužilac tražio da Jovičić bude pušten, a da sud ne da.

„Ali sud je vlast i sud je vlastan da čini šta hoće“, kazao je Vučić, ocenjući da su sudije najvećim delom „časni profesionalci koji obavljaju težak posao“, ali da ima i onih drugih koji imaju svoje mentore samo u stranim ambasadama i nigde drugo.

Ovakve izjave predsednika države za Pavla Grbovića, lidera Pokreta slobodnih građana, nedopustiv su pritisak na pravosuđe. On ukazuje da je reč o jasnoj nameri da se društvo vrati u onu fazu kada se priznavao samo sud partije.

„Ovo je takođe i poruka ostalim članovima te interesne zajednice da će predsednikovu zaštitu imati samo ukoliko budu bespogovorno lojalni. Zbog ovakve privatizacije države pitanje reforme pravosuđa i odstranjivanja stranačkog uticaja na sudsku vlast mora biti prioritet nakon smene režima“, navodi Grbović.

Advokat i funkcioner Narodne stranke Vladimir Gajić kaže da predsednik nije precizirao zašto je Jovičić i dalje u pritvoru, jer da jeste mnogo toga bi bilo jasnije. Prema njegovim rečima, ako je zbog toga da ne bi uticao na svedoke, morao bi biti pušten, ali druga je stvar ako mu je pritvor produžen da ne bi ponovio krivično delo. Gajić kaže da je Jovičić pre svega u pritvoru zato što je to Vučić hteo i biće pušten kada to isto Vučić odluči.

„Sve je stvar njegove volje. I nije loše što je Jovičić, kako Vučić kaže, u pitvoru jer je član SNS, jer mislim da će mnogi članovi SNS ići u zatvor“, ističe Gajić.

Njegov stranački kolega Miroslav Aleksić smatra da Vučić počinje da se gubi u svojim lažima i manipulacijama, jer svako ko ukrade 350.000 evra ne samo da treba da bude u zatvoru, već treba da mu se zapleni sva imovina, rasproda i novac vrati u budžet. To, prema Aleksićevim rečima, nema veze sa ambasadama, već sa odgovornošću za koju Vučić, očigledno, ne zna šta znači.

Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke, podseća da je Vučić gostujući na TV Hepi izbegao da kaže da je Jovičić prošle godine izabran na listi SNS-a koja je nosila njegovo ime, iako je direktor policije Vladimir Rebić izjavio da istraga protiv Jovičića traje oko dve godine i da su policija i tužilaštvo pedantno pripremali ovaj slučaj.

„To znači da je Jovičić kandidovan prošle godine iako je postojala osnovana sumnja da je počinio teška krivična dela. Ako je to znao Rebić, siguran sam da je znao i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a skoro sigurno i sam Vučić. Zato je izvrtanje teze da je Jovičić zadržan u pritvoru zato što je član SNS-a, u najmanju ruku nefer. Suština je da su građani Palilule prevareni. Takođe, skupština koja je izabrala Jovičića za predsednika opštine mora da snosi političku i etičku odgovornost za njegov izbor. Zato će u narednom periodu Nova stranka, KLIP, DS, SDS i PSG na Paliluli prikupljati potpise za raspuštanje Skupštine opštine Palilula u Beogradu“, objašnjava Movsesijan.

Boško Obradović, lider Dveri, poručuje da Vučić konačno treba da se opredeli da li je Jovičić lopov ili nije, da li ga brani ili žrtvuje kao primer borbe protiv korupcije u redovima SNS.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, ocenjuje za Danas da Vučićeva izjava ima dva cilja; jedan da brani Jovičića i tako pošalje poruku i njemu i ostalima u svojoj stranci da ih se neće odreći, a drugi da svojim biračima predstavi kako je pravosuđe nezavisno, jer, eto, zadržava u pritvoru i čoveka za koga i on sam kaže da nema osnova da bude u pritvoru.

„Kakav sam ja autokrata kad mog čoveka drže u pritvoru, poručuje im Vučić. Trik je providan, ali je vrlo opasan, jer on u suštini izvrgava ruglu sudstvo. On označava ljude u pravosuđu kao neprijatelje države i saradnike stranih ambasada, te u osnovi dodatno urušava čitavo sudstvo. Država bez sudstva nije država, ali Vučić o tome očigledno ne razmišlja. Njega ništa ne zanima osim sopstvene promocije i ničim ograničene vlasti. U uređenim i demokratskim državama, predsednik države vrlo pažljivo se odnosi prema pravosuđu. Ustavno načelo podele vlasti je temeljno načelo svake pravne i demokratske države. U Srbiji, međutim, pravosuđe je pod stalnim pritiskom i uticajem izvršne vlasti i Aleksandra Vučića lično. Vođa kleptokratskog režima je svojom izjavom u kojoj kaže da je bivši predsednik opštine Palilula zadržan u pritvoru samo zato što je član Srpske napredne stranke, čak otišao i korak dalje u zloupotrebi. On na ovaj način pravosuđe otvoreno ponižava i gazi, a sve radi sopstvene promocije“, ističe Lutovac u razgovoru za Danas.

Sa njim se slaže i Nebojša Zelenović, lider Zajedno za Srbiju, koji napominje da se u Srbiji svakodnevno krši Ustav, a ljudi koji imaju stvarnu moć omalovažavaju institucije kad god im padne na pamet.

„Moćnici u Srbiji znaju i ko je ubica i ko je lopov pre nego što sudski postupci i započnu. Sada su ušli i u nijanse – presuđuju i ko je veći, a ko manji kriminalac. Znaju i da li su tužioci dobri, a sudije loše. I znaju zašto je to tako. Građani će pre ili kasnije okončati ovu tragičnu političku farsu u kojoj živimo gotovo celu deceniju“, zaključuje Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari