Božović: Imaginarni turisti važniji od Beograđana 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

„Već dve godine tražim referendum za područje mesnih zajednica na opštini Stari grad koja su pogođena urbanistickim nasiljem, jer se prilikom rekonstrukcija i zatvaranja ulica za saobraćaj nije poštovao ni jedan urbanistički akt, nije bilo niti jedne studije, nije se pitala struka, a na kraju se nisu pitali ni građani koji žive u tom delu Beograda”, kaže za Danas poslanik Demokratske stranke Balša Božović.

On dodaje da brani pravo građana na život u centru grada i pravo i pravo na kulturni identitet Beograda, način života Beograđana.

Prema njegovim rečima zatvaranje ulica antiživotno, tera ljude da prodaju svoje stanove i da se isele iz tog dela Beogada i prepuste ga nekakvim imaginarnim turistima.

Prekršeni su svi propisi i zakoni, kao i PGR i PDR, dva najvažnija urbanistička plana.

“Cela pešačka zona se radi na način koji nije dopustiv jer se nije pitala struka, tako da taj projekat ne samo da nije održiv već građani ne znaju kako će to uticati na njih. Centar grada se ovim izmešta u Beograd na vodi što je od početka bila intencija gradskih funkcionera. Ne možemo da dozvolimo da su važniji imaginarni turisti od naših građana, poreskih obveznika, koji uplaćuju novac u gradsku i republičku kasu. Zato predlazemo referendum  kako bi se pitali građani, a ne priučeni funkcioneri grada, njihovi namešteni tenderi i nepostojeći turisti“, napominje Božović i dodaje da traži i referendum o izmeštanju centra grada u Beograd na vodi, ali i referendum  o gondoli.

Božović traži i zaštitu starog dela Beograda pogođenog urbanističkim nasiljem, a spašavanje Kalemegdanske tvrđave kao našeg najvažnijeg kulturnog nasleđa je prioritet u građanskoj borbi koja traje.

Ovo je bitka za Beograd”, zaključuje Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari