Bramerc: Nema funkcionalnog društva dok se glorifikuju zločinci i poriču zločini 1Serž Bramerc (Foto: FoNet/Nenad Đorđević)

Suočavanje sa prošlošću važan je zadatak za države bivše Jugoslavije, poručio je glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc, navodeći da je jedan od glavnih problema glorifikacija ratnih zločinaca i poricanje zločina.

On je kazao da je potrebno nešto preduzeti u društvima kako bi se sprečilo dalje veličanje ratnih zločinaca i poricanje zločina.

„Samo sprovođenjem iskrene procene sukoba i odavanjem počasti žrtvama sa svih strana, zemlje regiona mogu preduzeti ključne korake u pravcu izgradnje funkcionalnih društava“, naveo je Bramerc u intervjuu agenciji Mina, preneo je portal RTCG.

Političari, kako je rekao, često negiraju zločine i veličaju ratne zločince kako bi progurali svoje političke agende i umesto da osude poricanje zločina i veličanje ratnih zločinaca, oni to podržavaju javnom retorikom i podelama.

On je istakao da je nezamislivo da oni koji su odgovorni za sprovođenje kampanja etničkog čišćenja mogu biti viđeni kao heroji, upitavši šta je herojsko u ubijanju civila, paljenju bogomolja, zatvaranju nevinih civila i prisiljavanju stotina hiljada civila da napuste svoje domove.

Suočavanje s prošlošću, kako je poručio, važan je zadatak za zemlje bivše Jugoslavije, mada samo procesuiranje ratnih zločina ne može da dovede do pomirenja.

„Ipak, da bi došlo do bilo kakvog pomirenja odgovorni za zločine koji su počinjeni moraju biti procesuirani. Procesuiranje ovih zločina, uključujući i neke od najviših ratnih vođa sa svih strana, zaključeno je na međunarodnom nivou“, naveo je Bramerc idodao da mnoge slučajeve i dalje treba procesuirati u zemljama regiona.

„Da bi se međuetnički odnosi poboljšali i da bi se povjerenje vratilo, nacionalne grupe u bivšoj Jugoslaviji moraju prihvatiti presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnnog mehanizma za krivične sudove“, rekao je Bramerc.

On je kazao da to zahteva da sve strane prihvate da su snage koje su se navodno borile u njihovo ime počinile zločine tokom rata.

„Pokazalo se da je takvu vrstu priznanja teško postići, ali je neophodna kako bi proces pomirenja bio uspešan“, dodao je Bramerc.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, Bramerc je rekao da je često od različitih crnogorskih zvaničnika čuo da im je drago što u Crnoj Gori nije bilo ratnih zločina, kao što nije bilo ni oružanog sukoba koji se dogodio na teritoriji Crne Gore.

Bramerc je rekao da ih uvek podseća da su mnogi građani Crne Gore učestvovali u sukobu, prvo u Hrvatskoj, a kasnije u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

On je kazao da materijal kojim raspolaže Tužilaštvo otkriva mnoge zločine koje su počinili građani Crne Gore, bilo kao pripadnici JNA u Dubrovniku 1992. godine, paravojnih formacije u istočnoj Bosni ili pripadnici Vojske Jugoslavije na Kosovu.

„Takođe znamo da je logor Morinj, u kojem se dogodilo mnogo zločina, bio na teritoriji Crne Gore i da su zločini počinjeni i u Bukovici, da pomenem samo neke“, naveo je Bramerc i dodao da je Crna Gora procesuirala, iako ne vrlo uspešno, neka od tih krivičnih dela, ali da dodatni postupci u budućnosti slede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari