Branka Stamenković: Očekujemo od preletača da vrate mandat 1Foto: Dosta je bilo

Niti je Branislav Mihajlović bio fikus dok je vodio DJB, niti sam to sad ja koja vodim organizaciju do izbora novog predsednika.

To je samo pokušaj da se obezvredi sve što sam svojim političkim radom postigla. I dok neki tvrde da ću biti fikus, „pojedini“ bivši članovi DJB pak tvrde da sam ambiciozna kučka koja hoće da izbaci Sašu Radulovića iz DJB. Bivši članovi se uglavnom ponašaju poput ostavljenog supružnika. Usled povređenosti podložni su emotivnim reakcijama. Podsetiću vas da sam u Skupštini među najaktivnijim poslanicima već dve i po godine i da se žestoko suprotstavljam SNS-u. Snimci mojih skupštinskih obraćanja imaju milionske preglede na društvenim mrežama, a građani ih komentarišu u superlativu, kaže u razgovoru za Danas Branka Stamenković, poslanica i nova predsednica pokreta Dosta je bilo, odgovarajući na optužbe bivših kolega da će biti novi fikus u rukama Saše Radulovića.

* Po hitnom postupku je smenjen Branislav Mihajlović sa mesta predsednika, a da mu, kako on kaže, nije data mogućnost da se odbrani, jer nije ni pozvan da učestvuje u internet raspravi.

– U postupak razrešenja Branislava Mihajlovića sa mesta predsednika DJB krenulo se 2. novembra podnošenjem inicijative Statutarnoj komisiji. Inicijativu je podržalo više od 60 odsto članova Glavnog odbora. Zakazana je hitna vanredna Skupština DJB za 17. novembar na kojoj bi se o tome raspravljalo i glasalo. Svestan da se od navoda iz inicijative za smenu ne može odbraniti, kao i da unutar DJB nema podršku, Mihajlović je „spas“ potražio u javnosti. Serijom nastupa u medijima širio je neistine o DJB, nanoseći štetu organizaciji i izazivajući revolt članstva. Vrhunac licemerja bilo je njegovo preletanje u drugi poslanički klub. Članovi DJB su odreagovali ljutito. Preko 70 odsto delegata je u dva dana pismeno glasalo za njegovo razrešenje i tražilo da se više ne čeka izjašnjavanje na zakazanoj Skupštini, već da se organizacija hitno zaštiti aktiviranjem člana 18 Statuta – prestanak članstva zbog podrške drugoj političkoj opciji. Glavni odbor je na prvoj narednoj sednici to i konstatovao. Mihajlović je bio prisutan, ali se nije oglašavao. Dok je vodio DJB, i sam je u dva navrata sednicu Glavnog odbora sazvao na istovetan način, tako da su sve njegove insinuacije o neprikladnosti „internet rasprave“ licemerne.

* Osim što je napustio poslanički klub DJB nije potpuno jasno gde je Mihajlović to prekršio Statut pokreta.

– Samovoljno je angažovao i razrešavao članove Izvršnog tima, bez potrebne odluke predsedništva. Rasipnički se odnosio prema budžetu organizacije, ne pridržavajući se finansijskog plana usvojenog na Skupštini DJB, između ostalog angažujući vozača koga je koristio i za privatne potrebe. Nije sazivao sednice Glavnog odbora dinamikom koju Statut predviđa. Pokušao je da preinači odluku Skupštine DJB o sastavu Programskog saveta. Širio je neistine i spletkario unutar organizacije, kršeći osnovne vrednosti i principe ponašanja definisane Statutom.

* Kako je DJB od 16 poslanika na početku saziva parlamenta uspeo da spadne na svega dva i to bez poslaničkog kluba? Ima li krivice i u onima koji su ostali u DJB?

– Tako što 14 poslanika prilikom odlaska nije vratilo poslanički mandat DJB na čijoj listi su izabrani u Skupštinu Srbije. Takvo ponašanje je nečasno. Svaki pokušaj da se zadržavanje mandata na bilo koji način opravda samo je jeftina i neubedljiva racionalizacija. Priča o krivici DJB, koji četiri godine iz petnih žila brani svoje izvorne principe i program, odupirući se stalnim organizovanim udarima partokratije koja želi da nas satre da ne postojimo, predstavlja samo providan pokušaj da se izvitoperi ova istina. Ako odlaziš, vrati mandat. Toliko je jednostavno.

* Da li Saša Radulović i dalje upravlja ne samo pokretom već i finansijama pokreta, kako tvrdi Mihajlović, koji i navodi da se sva sredstva slivaju na lični Radulovićev račun?

– Ne. Od 21. aprila do 8. novembra ove godine, pokretom i finansijama je upravljao isključivo Mihajlović, i to samovoljno donoseći odluke, bez predsedništva. Sve ostalo su Mihajlovićeve izmišljotine. Saša prva tri meseca nije ni ušao u stranku. Bili smo, čak, zabrinuti da će se potpuno povući. Od preuzimanja funkcije predsednika, pa sve do 3. novembra niko nikad u DJB od Mihajlovića nije čuo ni jednu jedinu žalbu te vrste ni na Predsedništvu, ni na Glavnom odboru, ni u Izvršnom timu, niti u ličnim razgovorima. Upravo zbog te činjenice članstvo je lako prozrelo njegove neistine čim je počeo da ih plasira u javnost i hitro se masovno pismenim putem izjasnilo za njegovu smenu.

* Ako je Mihajlović kriv za kršenje Statuta, zbog čega su ostali visoki funkcioneri DJB napustili pokret i formirali novi poslanički klub? Među njima su i neki donedavno najbliži saradnici Radulovića. Da li su i oni kršili Statut?

– Zašto su formirali novi poslanički klub umesto da vrate mandat je odlično pitanje! Poražavajuća je činjenica da univerzitetski profesori i doktori nauka poslanički mandat smatraju ličnim plenom. Kakav primer daju omladini koju podučavaju? Još je bolje pitanje šta će opoziciono nastrojeni građani Srbije koji su glasali za DJB imati od tih njihovih mandata? Od decembra 2017. do danas, Dušan Pavlović je u plenum (skupštinsko zasedanje, prim. nov.) ušao jednom. Koliko je obraćanja za ove 2,5 godine imala Jasmina Nikolić? Ratko Jankov je govorio samo jednom, davne 2016. Mihajlović je bio potpuno pasivan do aprila 2018, a potom čitao s papira šta mu drugi pripreme.

Opoziciona borba u Skupštini zahteva hrabrost da se otvoreno suprotstavite poslanicima SNS, bez kalkulacija o tome da li će to uticati na vašu akademsku ili bilo koju drugu ličnu karijeru. To nije lako.

Iskustvo nas uči da iza ovakvih nečasnih poteza obično stoji neki lični interes i sprega sa vlašću. Ovi poslanici nijednom rečju nisu nagovestili DJB da će se povući, a zadržati mandate. Uradili su nam to iza leđa, kao da se stide. I ja bih se stidela.

* Ko je kriv što DJB nije uspeo da se registruje kao stranka i što je od opozicione snage koja obećava spali na pokret koji ni u koaliciji ne može da pređe cenzus?

– Odakle vam „informacija“ da DJB ne može da pređe cenzus? Zvuči kao da je prepisana iz 2016. godine, kada su nam nameštena istraživanja javnog mnjenja i „analitičari“ predviđali između 0,5 odsto i 1,5 odsto podrške, da bismo na kraju u parlament ušli kao najjača opoziciona grupacija. Čak je i Olja Bećković posle tih izbora priznala da je pogrešila kada je Sašu u jednom intervjuu pitala: „Odakle Vam ideja da uopšte možete da pređete cenzus?“

Otkako se Saša vratio aktivnom političkom radu u avgustu, zahvaljujući Zakonu o KiM, analizi geopolitičkih promena u svetu i novoj politici DJB prema EU, na društvenim mrežama nas prati preko milion građana nedeljno. To je više nego ikada i više od bilo koje druge političke opcije. Podsetiću vas da smo 2016. ušli u parlament gotovo isključivo zahvaljujući društvenim mrežama. Registraciju stranke DJB ne dozvoljava SNS, niti će nam to dozvoliti i na trepavice da se nasadimo. Jasno je i zašto. Mi smo jedina opoziciona politička organizacija koja od svog osnivanja ni mrvicu nije odstupila od svog programa ukidanja partokratije i suštinske reforme države, uprkos žestokoj propagandnoj kampanji blaćenja u javnosti, kao i suptilnim metodama ucene i pokušaja potkupljivanja iza kulisa.

* Kako će DJB ubuduće nastaviti rad u parlamentu, da li ćete sa nekim strankama formirati poslanički klub ili ćete nastaviti da delujete kao samostalni poslanici. I da li ćete tražiti da odbegli poslanici vrate mandate DJB?

– Ako imaju imalo časti i obraza, očekujemo od preletača da vrate mandate. Do tada, Saša i ja nastavljamo opozicionu borbu u Skupštini kroz rad u odborima i predlaganje novih zakonskih rešenja. Iako se SNS sigurno nada da će nas ovo konačno ućutkati – jer, to već 2,5 godine pokušavaju na sve moguće načine, oduzimanjem reči, vređanjem, besomučnim napadima, finansijskim ucenama kroz novčano kažnjavanje – to im neće poći za rukom, obećavam vam, kao i svim građanima koje u Skupštini predstavljamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari