Brisel: Moguće vraćanje viznog režima za Srbiju 1Foto: EPA-EFE STEPHANIE LECOCQ

Evropska unija je zabrinuta ponašanjem Srbije koja zbog političkih razloga ukida vize državljanima trećih država i time otežava borbu protiv ilegalnih migracija u regiji zapadnog Balkana i u Evropskoj uniji, prenosi hrvatski Jutarnji list.

Izvori su pomenuli sve veći broj državljana Irana koji u Srbiji, nakon ukidanja viza, dolaze kao turisti, ali potom kreću preko Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji.

“Ovakvo ponašanje Srbije je neprimereno i opasno. Oni time mogu ugroziti i viznu liberalizaciju koja postoji za njihove građane i mi ćemo pomno pratiti kako će se stvari odvijati. Osim za Iran postoje nagađanja da bi Beograd mogao uskoro ukinuti vize i za neke druge države i tako Beograd postati vrata za njih na putu prema EU“, izjavio je predstavnik EU. Isti izvori kažu da takvo ukidanje viza može biti deo kampanje Srbije da nagradi države koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Iako do sada EU službeno nije reagovala zbog ovakvog ponašanja Srbije, očekuje se da bi sledeće nedelje, na sastanku Veća opštih poslova EU, u zaključcima za proširenje i zapadni Balkan mogla biti upućena kritika za to i izražavanje zabrinutosti od strane Unije.

U nacrtu tih zaključaka piše da “Veće poziva Srbiju da se suzdrži od skretanja od zajedničke vizne politike, oko čega je nedavna praksa, kao što je sklapanje sporazuma o viznoj liberalizaciji s određenim trećim državama, izazvalo zabrinutost”.

Evropska unija nije ni do sada bila srećna što se Srbija u vanjskoj politici uopšte ne približava stavovima EU, kao što bi se inače očekivalo od države sa statusom kandidata koja pregovara o članstvu. Ali EU je tolerisala takvo ponašanje Srbije, pogotovo oko odnosa s Rusijom. Politika “i EU i Rusija” nastavlja se od strane Srbije iako, kako primećuju u Briselu, to uglavnom znači da je Srbija na strani Rusije, ne podržava niti jedan zajednički stav EU prema Rusiji, pa ni sankcije, dok pregovara o članstvu u EU. Ali u spoljnoj politici Srbije za EU sve problematičnija postaje i potpora koju Srbija pruža raznim trećim državama, uključujući i onima koje imaju ozbiljnih problema s kršenjem ljudskih prava, u telima UN-a i drugim gde ona ne sledi politiku Evropske unije, prenosi Jutarnji list.

U zaključcima sa sledećeg ministarskog sastanka EU će se ponoviti poziv Srbiji da se “progresivno svrsta sa zajedničkom EU spoljnom i sigurnosnom politikom, u skladu s pregovaračkim okvirom, i preokrene trenutni trend koji je u padu pod hitno”.

I države regije zapadnog Balkana, pogotovo Makedonija, Crna Gora i Albanija, nisu srećne ponašanjem Evropske unije koja stalno poziva da se države regije priklone spoljnoj politici EU, ali ne nagrađuje one koje to čine dok s druge strane najviše pomaže Srbiji koja to ne čini. EU će pozvati Srbiju kao i druge države zapadnog Balkana da nastave regionalnu saradnju i gradnju dobrosusedskih odnosa. U slučaju Srbije to se najviše odnosi na normalizaciju odnosa s Kosovom što je i glavni uslov za napredak u pregovorima o članstvu u EU. Od Srbije će se tražiti i hitne mere kako bi se popravilo stanje medija. Iako Srbija napreduje u pristupnim pregovorima, postoji zabrinutost EU oko nekih ključnih pitanja oko kojih u Srbiji nema napretka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari