Brisel pravi izuzetak zbog kampanje 1Foto: EPA OLIVIER HOSLET

Odluka da izveštaji Evropske komisije o zemljama kandidatima, uključujući Srbiju, budu objavljeni 29. maja doneta je zbog izbora za Evropski parlament, koji se odvijaju između 23. i 26. maja.

Prošlogodišnji izveštaji objavljeni su u aprilu, dok će ove godine taj mesec biti posvećen intenzivnoj predizbornoj kampanji na evropskom nivou, navodi za Danas Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, komentarišući izmenu u „tajmingu“ obelodanjivanja ocena EK. EWB je prvi nedavno objavio da navedeni izveštaji neće biti objavljeni u aprilu već tek nakon izbora novog saziva EP.

Naš sagovornik napominje da je objavljivanje izveštaja EK na proleće 2018. predstavljalo promenu u odnosu na uobičajenu praksu – „zaključno sa 2016. godinom, izveštaji su objavljivani u novembru“.

– Aprilski termin bi trebalo ustaliti, kako bi se pokrila cela prethodna kalendarska godina, ali je već ove godine morao da se napravi izuzetak. Evropske institucije i u ranijim prilikama pokazivale su fleksibilnost prilikom usvajanja sličnih dokumenata – više godina smo imali odlaganja paketa izveštaja o napretku zarad situacije u Turskoj, preko godišnjih rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji, Kosovu zbog izbora, do ovogodišnje rezolucije o Bosni i Hercegovini, koja nije usvojena u novembru, zajedno sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana, između ostalog i zbog procesa formiranja vlade u toj zemlji, precizira Štiplija.

Dušan Reljić, šef briselske kancelarije Nemačkog instituta za međunarodne i bezbednosne poslove, izjavio je na nedavnoj tribini da „lideri ne žele da pitanje proširenja podstakne populističke sentimente neposredno pred izbore, to je razlog za odlaganje objavljivanja godišnjih izveštaja“.

RTS prenosi da će nakon objavljivanja izveštaja EK biti jasnije koliko novih poglavlja će Srbija moći da otvori na međuvladinoj konferenciji u junu, a od rezultata evropskih izbora zavisiće i pravac politike proširenja EU na Zapadni Balkan. „To je znak da neke zemlje članice vide proširenje na Balkan kao rizik na unutrašnjem planu uoči izbora“, ocenjuje RTS.

Podsetimo, u prošlogodišnjem izveštaju EK navedeno je da Srbija nije ostvarila napredak u slobodi izražavanja, izrečene su ozbiljne primedbe na račun funkcionisanja Skupštine, konstatovano je da se politika upliće u rad pravosuđa, da je nepovoljna „klima“ za aktivnosti civilnog društva, te da su smanjeni kapaciteti za vođenje spoljne politike. S druge strane, kao segmenti u kojima je srpska administracija najbolje ocenjena istaknuti su ekonomija i regionalne inicijative, uz napomenu da i u tim domenima „posao nije završen“.

Natali Loazo, francuska ministarka zadužena za evropske poslove, koja je juče posetila Beograd, izjavila je za Politiku da „sadašnje stanje u EU ne omogućava nova proširenja“.

– Francuska smatra da Srbija ima evropsku perspektivu. Svojom istorijom, civilizacijom i sudbinom, ona je deo Evrope… Srbija je, uz Crnu Goru, među zemljama koje su najviše napredovale na putu ka EU, otvaranjem 16 od 35 poglavlja, ali pošto smo mi vaši prijatelji, dužni smo da vam kažemo istinu: sadašnje stanje EU ne omogućava nova pridruživanja u zadovoljavajućim uslovima – kako za samu EU, tako i za nove države koje bi joj se pridružile, navela je francuska ministarka.

Retorika Natali Loazo ne predstavlja novost, budući da je predsednik Francuske Emanuel Makron prošle godine u više navrata na samitima EU i u svojim javnim nastupima istakao da EU treba najpre da se konsoliduje, a zatim se može razmatrati prijem novih članica.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem ministarka Loazo je kazala da je pitala Vučića da li jul odgovara za posetu predsednika Makrona Srbiji. Ona je naglasila da Kosovo treba bez odlaganja da ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije i da „Francuska, bez dileme, podržava evropski put Srbije“.

Predsednik Vučić je izjavio da je francuskoj ministarki rekao da je „Priština odmrzla zamrznuti konflikt i da se plaši za budućnost“. Vučić je istakao da je ekonomska saradnja sa Francuskom važna i kao primere naveo koncesiju za aerodrom „Nikola Tesla“ sa kompanijom Vansi, kao i projekat metroa u Beogradu, preneo je FoNet.

Vučić razočaran u nemačkog ministra

Predsednik Srbije poručio je da je „iznenađen i veoma razočaran“ u šefa nemačke diplomatije Heika Masa da „Berlin nastavlja da pruža podršku Kosovu i impresivnim kosovskim reformama“. „To razumem kao podršku čedu koje su izrodili sa Amerikancima. Ne govore o neophodnosti ukidanja kosovskih taksi. Nemački interesi su važniji od interesa liberalnog tržišta i slobodnog kretanja robe i kapitala“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari